Nieuws

Series Apple TV+ mogen geen ‘te negatief beeld’ schetsen van China

Apple lanceert binnenkort zijn eigen streamingdienst TV+ uit, met heel wat exclusieve content. Blijkbaar zou Apple makers van series opdragen om China in een goed daglicht te stellen.

Op 1 november lanceert Apple zijn nieuwe streamingdienst TV+. Met TV+ wil Apple de concurrentiestrijd aangaan met Netflix en het ook nog aankomende Disney+. Om de lancering van het platform kracht bij te zetten, zal Apple ook zelf exclusieve content creëren. Het wist al niemand minder dan Steven Spielberg te strikken. In de komende weken verwachten we nog wel wat aankondigingen van titels. Eerder vandaag berichtten we over de serie Masters of Air, een vervolg op de gelauwerde mini-reeks Band of Brothers van Spielberg en Tom Hanks.

Maar nu blijkt dat regisseurs die in opdracht van Apple werken, niet de volle artistieke vrijheid genieten. Dat is althans wat Buzzfeed meldt. Apple zou zijn contentmakers opdragen om in hun producties China en de Chinese regering niet al te negatief af te schilderen. Dat nieuws zou door topmensen van Apple zelf aan Buzzfeed toevertrouwd zijn, claimt de Amerikaanse nieuwssite. Door content aan te bieden die in de smaak valt bij het Chinese publiek, hoopt Apple het streamingplatform te kunnen lanceren op zijn belangrijkste afzetmarkt.

Hong Kong

Het nieuws past perfect in de controverse die de voorbije week ontstaan rond Apple’s marketingbeslissingen rond China is ontstaan. Omdat Apple één van de weinige Westerse technologiebedrijven is dat in China kan concurreren met lokale producenten, ziet het zich regelmatig genoodzaakt om een toegifte te doen aan de Chinese regering om die positie te behouden.

Zo kreeg Apple veel kritiek voor het verwijderen van een app HKmap.live. Via deze app konden betogers locaties delen van groepen agenten. De filosofie van de ontwikkelaars was juist om confrontaties tussen betogers en agenten te vermijden. Maar Tim Cook verklaarde in een mail aan medewerkers van Apple dat het aanwijzingen kreeg van Hong Kongse veiligheidsdiensten dat de app geweld zou uitlokken. Enkel in Chinese media verschenen berichten over gewelddadige incidenten veroorzaakt door de app. Tim Cook wordt door die beslissing verweten een handpop te zijn van de Chinese regering.

Dit soort berichten helpen Apple niet om dat te ontkrachten. Een reactie op het artikel van Buzzfeed is nog niet verschenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business