Nieuws

Google begint Duplex ook buiten VS te testen

Google heeft een beperkte pilottest aangekondigd van Duplex in Nieuw-Zeeland. Daarmee brengt Google de functie op kousenvoeten buiten de Verenigde Staten.

Google Duplex is een nieuwe stemassistent die Google nog volop aan het ontwikkelen is. De bedoeling van de functie is dat je via de assistent reservaties kan maken bij bedrijven. Voorlopig werkt het enkel nog maar voor restaurants. De bedoeling is om dat naar de toekomst uit te breiden naar kappers en andere zelfstandige zaken. Een desktopversie moet eveneens volgen. Het testproject startte eind 2018 in een beperkt aantal Amerikaanse steden, maar is inmiddels in bijna alle staten beschikbaar. De uitrol naar andere smartphonemerken naast Pixel is stilaan ook volop bezig.

Een screenshot van hoe Duplex er in de toekomst moet uitzien. Afbeelding: androidauthority.net

Google Duplex werkt als volgt. Je opent gewoon je Google Assistant zoals je anders zou doen. Door Assistant te vragen een reservatie voor lunch of diner te maken, wordt Duplex automatisch geactiveerd. Assistant zal je dan een lijst geven van restaurants in de buurt die de dienst ondersteunen (restaurants kregen immers de keuze om deel te nemen aan het project). Duplex belt dan het restaurant op voor je om te reserveren. Google probeerde een stem te ontwikkelen die zo menselijk mogelijk klinkt. Naar verluidt zouden zelfs pauzes en stopwoorden geïntegreerd zijn in de stem.

Labour Day

In Europa is het dus al een heel tijdje wachten tot we de functie kunnen uitproberen. Duplex bleef al die tijd exclusief voor Amerika. Nu gaat Google beginnen met een voorzichtige test in Nieuw-Zeeland. De aanleiding is de nationale feestdag Labour Day die plaatsvindt op 28 oktober. De piloottest van Dulex zal dan ook zeer beperkt zijn qua functies. Duplex kan enkel gebruikt worden om naar openingstijden van restaurants te informeren tijdens Labour Day.

Dat tests buiten de VS zo lang uitblijven, kan een logische verklaring hebben. Praktijkcases in de Verenigde Staten hebben doen blijken dat de spraaktechnologie nog niet op punt staat. De geautomatiseerde telefoonoproepen vanuit Google blijken voor veel restaurants nog redelijk verwarrend te zijn. Zij denken vaak dat het om een marketingboodschap gaat. Op dit moment worden ook nog bijna een kwart van de oproepen uitgevoerd door medewerkers om de AI te trainen. Dan zijn er nog technische tekortkomingen. Gebruikers krijgen geen transcript van het telefoontje en na afzegging van een reservatie kan Duplex niet meer voor hetzelfde restaurant gebruikt worden. Door al deze probleempjes is volledige integratie in de maatschappij nog niet mogelijk. Door het project voor een eerste eenmaal te testen buiten de VS, wil Google zien hoever de technologie instaat is om met mensen in een nieuwe setting te communiceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business