Het Google Pixel 4 90Hz display blijkt lang niet altijd actief te zijn. De beperkingen van het scherm zijn maar liefst één week geheim gebleven.

De nieuwe telefoons van Google zijn voorzien van een relatief nieuwe feature: zowel de reguliere Pixel 4 als de Pixel 4 XL beschikken over een 90Hz display. Reguliere telefoons houden vaak een snelheid van 60Hz aan. In de praktijk is het een subtiel verschil, waarbij 90Hz alles net wat vloeiender weergeeft. Met name bij het browsen en gamen is deze technologie een welkome toevoeging. Helaas is het Google Pixel 4 90Hz display niet altijd actief.

Google Pixel 4 90Hz display

Op Reddit wijst een gebruiker erop dat de nieuwe Pixel 4 minder vloeiend aanvoelt wanneer hij de schermhelderheid lager zet. Nadat andere Reddit-gebruikers eenzelfde vermoeden hebben, nemen enkele gebruikers de proef op de som. Wat blijkt? De Pixel 4 verlaagt automatisch de verversingssnelheid naar 60Hz als de schermhelderheid ingesteld staat op minder dan 75 procent.

Een opvallende zet van Google, aangezien het letterlijk nergens ooit iets verteld heeft over deze maatregel. Misschien wel het meest opmerkelijke aan deze saga is het feit dat de Pixel 4 XL niet beschikt over deze beperking. Een belangrijk verschil dus, mocht je tussen de twee telefoons twijfelen.

Een mogelijke reden om het Pixel 4 90Hz display terug te schalen naar 60Hz, heeft te maken met de zeer beperkte batterijcapaciteit van het kleine vlaggenschip. De reguliere Pixel 4 beschikt slechts over 2800 mAh aan batterijcapaciteit, terwijl de Pixel 4 XL maximaal 3700 mAh aan boord kan hebben. Een significant verschil. 2800 mAh is overigens zeer weinig. Zelfs de altijd energiezuinige iPhones beschikken dit jaar over meer mAh.

Handmatig 90Hz instellen

Via de ontwikkelaarsopties is het mogelijk om 90Hz te forceren. Een handige apps om deze functie standaard ingeschakeld te houden, is Tasker.  Google zelf heeft nog niet gereageerd op alle ophef rondom de beperkingen van haar nieuwste vlaggenschip.

Wil je altijd verzekerd zijn van een 90Hz display? Dan is de OnePlus 7T of 7T Pro een interessante optie. Je leest er meer over in onze OnePlus 7T review en OnePlus 7T Pro review.