Nieuws

Zuckerberg verdedigt cryptomunt Libra

Mark Zuckerberg is het gisteren moeten komen uitleggen op het Amerikaans Congres. Daar kreeg hij een spervuur aan vragen voorgelegd over het Libra-project en andere kwesties.

Over Facebook kunnen we elke dag wel wat schrijven. Het sociale mediabedrijf van Mark Zuckerberg zit nooit stil. Het bedrijf is sinds juni volop bezig met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt tegen 2020, de Libra. Die cryptomunt moet de beperkingen van internationale banktransacties overschrijden en een valuta worden die mensen wereldwijd kunnen gebruiken.

Maar de voegen van het Libra-project beginnen hoe langer hoe meer te barsten. De Libra wordt eigenlijk al van sinds zijn aankondiging aangevochten door beleidsmakers. Volgens hen is Facebook niet transparant genoeg over hoe fraude en terrorismefinanciering kunnen vermeden worden.

Dat deed de partners van Facebook stilaan ook twijfelen. Die worden samengebracht in de Libra Association opgericht door Facebook. PayPal was de eerste die uit het project stapte. Later volgde nog andere internationale betaaldiensten zoals Visa, Mastercard, en recent nog booking.com. Zo schieten er voorlopig nog een twintital partners over. Facebook vraagt aan elk van hen om $10 miljoen bij te dragen voor de ontwikkeling van Libra. Volgens BBC zou nog geen enkel bedrijf dat ook al daadwerkelijk gedaan hebben. De aanhoudende problemen doen Facebook tijd verliezen die het misschien niet zal krijgen, want concurrentie uit China loert om de hoek.

Vragenuurtje

Gisteren was Facebook CEO Mark Zuckerberg te gast bij het Amerikaans Congres. En dat was niet om een gezellig kopje koffie te komen drinken. Zuckerberg moest antwoord bieden op de belangrijkste vragen en bezorgdheden die de Amerikaanse regering heeft over Libra. Zuckerberg toonde begrip voor die bezorgdheid en benadrukte dat de Libra niet zal gelanceerd worden vooraleer beleidsmakers wereldwijd bereid zijn de munt te reguleren. Hij aarzelde niet te stellen dat hij uit de Libra Association (dat op papier een onafhankelijke organisatie is) zou stappen als de organisatie de munt zou proberen te lanceren zonder dat akkoord. Maar volgens hem blijft de Libra een noodzakelijke innovatie voor Amerika om zijn economische toppositie te bewaren.

“Terwijl wij debatteren, zit men in de rest van de wereld niet stil. China is bezig met de ontwikkeling van gelijkaardige ideeën. Als Amerika niet innoveert, is ons economisch leiderschap niet langer meer gegarandeerd. Ik begrijp dat ik niet de ideale persoon ben om deze boodschap te verkondigen, gezien de problemen die we de laatste jaren gekend hebben. Maar er is een reden dat we hierom geven: Facebook draait rond macht geven aan het volk.” Mark Zuckerberg, CEO Facebook

Dan blijft er natuurlijk die geldkwestie. Het zal moeilijk worden voor Facebook om beleidsmakers te overtuigen dat Libra Association onafhankelijk is zolang de financiering van zijn belangrijkste partners uitblijft. De congresleden vroegen zich ook af hoe Facebook van plan is munt te slaan uit de Libra. En daarmee bedoelen we natuurlijk cashbare munten als euro’s en dollars. Volgens Zuckerberg was dat lang niet Facebook’s grootste zorg toen het de plannen voor Libra ontwikkelde. Het doel van Libra is om de gewone man in de straat meer middelen te geven. Die woorden klinken bijna profetisch. De oplossing zal hem wellicht in het advertentiesysteem van Facebook zitten, waar adverteerders tegen elkaar op moeten bieden om advertenties te kunnen plaatsen. Over transactiekosten bij het gebruik van Libra werd in ieder geval niet gesproken door Zuckerberg.

Messenger

Zuckerberg moest zich lang niet enkel verantwoorden voor Libra. Recent stuurde de regeringen van de VS, het VK en Australië gezamenlijk een open brief uit naar Facebook om encrypties op Whatsapp en Messenger-berichten op te heffen. Die beveiliging zou er voor zorgen dat de chatapplicaties een ideaal platform zijn voor kindermisbruik. 12 miljoen afbeeldingen van kinderporno werden vorig jaar gedeeld via Facebook. Facebook moet daarom inlichtingendiensten in extreme gevallen toestaan privéberichten te kunnen inkijken. Facebook wil dit niet doen, dus zag een congreslid het bezoek van Zuckerberg als een ideale gelegenheid hem nog eens te vragen waarom. De CEO legde uit hoe de algoritmen zullen geüpdatet worden om zulke berichten op te sporen, maar moest zelf erkennen dat het door de encryptie moeilijker wordt om ze te vinden. Een antwoord dat het wantrouwen van de Amerikaanse regering ten aanzien van Facebook niet echt zal wegnemen.

Zuckerberg moet zich verantwoorden voor het Amerikaans Congres. Afbeelding: AFP

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business