Instagram

Het verbod komt er na de ban op afbeeldingen gerelateerd aan zelfmoord die eerder dit jaar in voege ging.  

Instagram gaat verder met de kruistocht tegen te specifieke foto’s over zelfmoord nadat de Britse tiener Molly Russell zichzelf in 2017 van het leven beroofde nadat ze expliciete foto’s over zelfmoord had gezien op zowel Instagram als Pinterest.

Instagram breidt zijn oorspronkelijke verbod op dergelijke content nu verder uit tot cartoons, memes en foto’s over automutilatie en zelfmoord. “We zullen niet langer toestaan dat er fictieve representaties over automutilatie of zelfmoord de ronde doen op Instagram”, laat Instagram weten in een blogpost. “We zullen ook alle andere content verwijderen die misschien niet uitdrukkelijk over zelfmoord of zelfverwonding gaat, maar die toch er toch aan gerelateerd is.”

Instagram laat ook nog weten dat accounts die content over zelfmoord of zelfverwonding delen, niet zullen te vinden zijn tussen de aanbevolen zoekresultaten of in de Explore-sectie van Instagram. Daarnaast zal het platform ook zelfmoordpreventie-accounts beginnen promoten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er jaarlijks rond de 800.000 mensen aan zelfmoord, en zelfmoord is de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29. In het afgelopen decennium is het percentage zelfmoord bij jongeren in de VS gestegen met 56 procent. Experts wijzen in de richting van sociale media, die soms te nonchalant omspringen met dergelijke content.

Meer lezen over Instagram? Instagram verwijdert plastische chirurgie filters