ICO's zijn een kwetsbaar doelwit voor hackers. Volgens een rapport wordt zo'n 10 procent van al het opgehaalde geld gestolen.

Instagram-gebruikers stiekem begluren via de app Like Patrol is vanaf nu niet meer mogelijk. Op verzoek van Instagram heeft Apple de app verwijderd uit de App Store.

Like Patrol  is niet meer, de app die bekendstaat als ‘stalkerapp’ is door Apple verwijderd uit de App Store.

Stiekem volgen

Misschien denk je nu, Like Patrol? Nog nooit van gehoord. We leggen het je even uit, Like Patrol maakte het mogelijk om mensen op Instagram te volgen en niet volgen zoals je dat letterlijk in de app doet, nee stiekem volgen. Gebruikers van Like Patrol kunnen het gedrag van Instagrammers inzien tegen betaling, zo zien ze bijvoorbeeld welke foto iemand een like geeft op het platform, of als de Instagram-gebruiker een reactie plaatst onder een foto. Je volgt dus iemand z’n gedrag, maar niet in Instagram zelf.

Er was overigens voorheen een soortgelijke functie in Instagram, onder de ‘Volg tab’ kon je niet alleen reacties en likes zien op jouw foto’s of mentions, als je naar links swipte kreeg je ook een overzicht te zien van het gedrag van de mensen die je volgde.

Stalkergedrag

Maar nu even terug naar Like Patrol. Niet alleen was het mogelijk voor gebruikers van deze app om het gedrag van Instagrammers te volgen, ze konden ook meldingen aanzetten zodra een Instagram-gebruiker die ze volgden actief was op het platform. Prijs voor deze stalkerpraktijken? Voor een jaarabonnement betaalden gebruikers 80 dollar. Op de website van Like Patrol wordt de mogelijkheid dat de app gebruikt wordt om gebruikers van Instagram te achtervolgen gebagatelliseerd. Door teksten als: “Bekijk de huidige berichten van je favoriete Instagrammer” of “Zo loop je nooit meer de beste content mis” lijkt het allemaal onschuldig, maar in feite wordt hiermee stalkergedrag gewoon goedgepraat.

Instagram wilde dit niet langer tolereren en besloot er een stokje voor te steken. Het platform sommeerde Apple om Like Patrol zo snel mogelijk van de App Store te halen. Dat gebeurde afgelopen zaterdag. Instagram is al langer bezig om te voorkomen dat derden misbruik maken van persoonsgegevens via hun eigen platform. Zo kwam het bedrijf onlangs nog met een update die gebruikers meer controle geeft over welke informatie van hen wordt gedeeld met derden.