In de VS doet de bevoegde autoriteit er alles aan om de netneutraliteitswetgeving uit 2015 onderuit te halen. Wat is netneutraliteit nu precies, en hebben de Amerikaanse plannen gevolgen voor ons?

Google is sinds kort begonnen met de internationale uitrol van RCS. De opvolger van sms was al beschikbaar in Duitsland en Frankrijk, maar komt nu ook naar de VS en India.

Android-gebruikers in de Verenigde Staten zullen in de komende weken een melding krijgen dat ze in hun berichtenapplicaties ‘chatfuncties’ kunnen aanzetten. Op de Reddit-pagina voor Android lazen we dat sommige Android-gebruikers in India deze melding ondertussen al ontvangen hebben. Daarmee is Google er na eerder Duitsland en Frankrijk de nieuwer berichtendienst voor het eerst buiten Europa te brengen. Want hoewel Google het heft in eigen handen heeft genomen voor de uitrol van RCS, verloopt die voorlopig nog eerder gestaag omdat zij afhankelijk zijn van de ondersteuning van providers.

Google starts rolling out RCS in India from Android

Concurrent van Whatsapp?

RCS moet dienen als de opvolger van sms, de berichtendienst die we ondertussen allemaal wel kennen. RCS wil heel wat beperkingen die de klassieke SMS heeft wegnemen. Via RCS kan je onder andere groepchats aanmaken en veel eenvoudiger media zoals foto’s en video’s delen. RCS doet dus enorm gelijken op Whatsapp. Het lijkt inderdaad een antwoord van Google te zijn op het feit dat we tegenwoordig veel meer gebruik maken van de app van Facebook dan de berichtenapplicatie die standaard in Android geïnstalleerd zit. RCS werkt enkel voor Android-toestellen, omdat Apple zijn eigen variant iMessage heeft.

Orange

Nu vraag je je misschien af wanneer België zal volgen. Vaak loopt de introductie van digitale nieuwigheden bij ons wat moeizamer, al lijkt RCS een uitzondering op de regel te zijn. Orange kondigde initieel aan dat het vanaf de zomer van 2020 RCS-functies aan zijn klanten wilde aanbieden, maar een lezer wist ons te vertellen dat de dienst ondertussen al beschikbaar is. Base en Telenet zullen wellicht ook snel mee op de kar springen. Proximus wil het allemaal eerst nog wat afwachten.