Boeing mengt zich in de race van drones. De vliegtuigbouwer heeft een prototype ontwikkeld van een autonome drone die meer dan 200 kg kan dragen.

Facebook heeft in alle stilte een app ontwikkeld waar gebruikers hun eigen memes mee kunnen maken. Voorlopig is die enkel in Canada beschikbaar.

De app heeft de naam ‘Whale’ gekregen. Met de app krijg je tools ter beschikking om je eigen foto’s te verwerken in populaire memetemplates. Je creaties kan je dan tonen aan je vrienden via Facebook of Instagram. De app is voorlopig enkel nog maar te downloaden in Canada en is ook daar nog exclusief voor iOS. Dat doet vermoeden dat het nog om een testproject gaat.

De app is ontwikkeld door het New Product Experimentation team, dat nieuwe en vaak experimentele apps ontwikkeld voor Facebook. Facebook richtte dat departement begin dit jaar op en laat het bewust onder een aparte naam opereren. Zo kunnen apps sneller aangepast of zelfs verwijderd worden wanneer ze toch niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Andere apps ontwikkeld door NPE zijn AUX, een ‘schoolradio’, en Bump, een chatapplicatie die je met onbekende mensen in je buurt laat chatten.

TikTok

Echt groot succes hebben de apps van NPE nog niet bepaald. Maar het toont wel aan dat Facebook de experimentele weg is opgegaan. Ondanks dat het nog steeds met afstand het grootste sociale mediaplatform is, kan het de concurrentie van TikTok niet langer meer over het hoofd zien. TikTok groeit elke maand verder en heeft de kaap van een miljard gebruikers al overstegen. Daarmee heeft het zelfs Facebook’s kleine broertje Instagram al de hielen laten zien.

Het zijn vooral de jongere generaties die Facebook de rug toekeren en naar TikTok overstappen. Wellicht daarom pakt Facebook uit met op het eerste zicht gekke apps om zich te herpositioneren naar de nieuwe generaties. Naast de apps die NPE ontwikkeld, namen ze ook heel wat kleinere appontwikkelaars over. Met eerder wisselend succes. Heel veel app die nog maar dit jaar gelanceerd werden, zijn ondertussen al weer verwijderd omdat ze totaal niet aansloegen. Enkele voorbeelden daarvan waren Lifestage, dat niet meer was dan een kopie van Snapchat, en Moves, een fitness tracking app. Dus als je nog nooit van deze applicaties gehoord had, nemen we je dat absoluut niet kwalijk.

Snelle dood?

Dus is het ook maar de vraag of Whales dan wel tot een succes kan uitgroeien. Memes zijn wel één van de populairste vormen van user-generated content. Ook op Facebook verzamelen vele gebruikers zich in groepen om memes met elkaar te delen. Dat op zich biedt wel potentieel voor een tool om eenvoudig memes mee te maken.

Alleen heeft Facebook hier niet het warm water mee uitgevonden. Memes zijn zo populair geworden juist omdat er altijd tools hebben bestaan waarmee je in slechts enkele muisklikken een meme hebt gemaakt. De website memegenerator.com is wellicht één van de meest bekendste.