Edge claimde eerder deze week dat het volgens eigent tests de meest energiezuinige browser is. Opera bekritiseert Microsofts testmethodes, en roept zichzelf uit tot winnaar.

Op 15 november werden de nieuwste games in de Pokémon-reeks, Sword en Shield, gelanceerd. Gamers merkten een wel heel luguber detail op in de game.

Pokémon Sword en Shield zijn nog maar een goede week uit maar al een echt kassucces gebleken. De game werd in amper zes dagen al 6 miljoen keer verkocht. Als je weet dat er vandaag de dag een kleine 42 miljoen Nintendo Switch-consoles zijn verkocht, dan zeggen de berekeningen dat 15% van de bezitters van een Switch de games al kochten. Daarmee is het voorlopig de meest succesvolle Switch-game allertijden. Het doet zelfs de verkoopcijfers van de vorige recordhouder Super Smash Bros Ultimate, dat in zijn eerste week 5 miljoen keer werd verkocht. De games kunnen apart of in een speciale pack samen worden gekocht. Al zijn de verschillen tussen de twee games vrij subtiel, wat vrij typerend is bij Pokémon-games.

Wat ook niet ongebruikelijk is in Pokémon-games, is dat bepaalde Pokémon-types afhankelijk van de regio een andere gedaante aannemen. Net zoals dieren en planten gebonden zijn aan de natuurwetten, dienen ook Pokémons zich aan hun omgeving aan te passen willen ze overleven. Bepaalde ijstypes worden vuurtypes als ze in een warme regio leven of omgekeerd.

Brits accent

Zulke wijzigingen zien we ook in de nieuwste games. Meer bepaald in de regio Galar, die gebaseerd is op het Verenigd Koninkrijk ten tijden van de industriële revolutie. Bepaalde Pokémons kregen ook in deze regio een make-over om zich aan deze omgeving aan te passen. Weezing, een ietwat bizar uitziende Pokémon die bestaat uit twee zwevende hoofden die een giftig gas spuwen, draagt in de Galar-regio een hoge hoed en een snor om een Engelse sir na te bootsen. Een beetje stereotiep en vergezocht misschien, maar bij Pokémon moet je nu eenmaal je verbeelding laten spreken.

Met uitsterven bedreigd

De meest opvallende wijziging echter valt op te merken bij Corsola, een watertype van de tweede generatie. Wie deze Pokémon kent, weet dat dit een kleurrijk en schattige Pokémon is die een koraal moet nabootsen. Maar niet is minder waar in de nieuwste game, want Corsola ziet er plots uit als een grijs spook. De Pokédex, waarin spelers informatie over de Pokémons die ze tegenkomen kunnen vinden, vertelt dat Corsola in een spooktype. Als verklaring wordt gegeven: de klimaatverandering.

Of de ontwikkelaars van de game hiermee een subtiel statement willen maken over de klimaatopwarming, daar moet je zelf maar over oordelen. De realiteit vertelt wel dat koralen wereldwijd hard afzien door de klimaatverandering. Koralen zijn zeer gevoelig aan wisselingen in de watertemperatuur en zuurtegraad van het oceaanwater.

Corsola voor de klimaatopwarming
… En erna