Al lang niet meer ingelogd op Twitter? Dan kan je volgende maand je account wel eens kwijt zijn.

Twitter heeft op zijn eigen medium aangekondigd dat het de jacht op inactieve account zal openen in de maand december. Indien je bij de groep mensen hoort die wel een Twitter-account hebben maar eigenlijk niet meer actief zijn, dan zit je dus in de gevarenzone. Je zal je account wel niet zomaar ineens kwijt zijn. In de komende weken zullen alle gebruikers die al minstens zes maanden ingelogd zijn, hiervan verwittigd worden.

Het volstaat dan simpelweg om gewoon eens in te loggen om aan de liquidatie te ontsnappen. Je hoeft niet per se een tweet te plaatsen om de indruk te wekken dat je nog actief wil zijn. Maar als je deze waarschuwing negeert, dan kan het in principe vanaf 11 december gedaan zijn. Want dan zal Twitter starten met het verwijderen van ongebruikte accounts. Twitter geeft wel zelf aan dat dit wellicht een proces van enkele maanden zal zijn. Dus het is zeker niet zo dat vanaf 12 december plots duizenden gebruikersnamen weer vrij zijn.

Weg met spam!

Uiteraard is Twitter niet zomaar overgegaan tot deze maatregel. Twitter wil door het verwijderen van inactieve accounts de informatie op het platform ‘accurater en geloofwaardiger’ maken. Het moet gebruikers vooral helpen om personen of pagina’s sneller te vinden zonder eerst door een hele zee van nutteloze zoekresultaten te spartelen.

Het wil ook de strijd aangaan tegen spam en politieke propaganda. Twitter ziet zich recent geconfronteerd met het feit dat bots inactieve accounts kapen om ze dan vol te spammen met pornografie over politieke boodschappen.

In memoriam

Maar wat gaat Twitter dan doen met de accounts van zij die niet meer kunnen inloggen? Dan hebben we het over langdurig zieken, maar ook over overledenen. Voor familieleden en vrienden kunnen de sociale media-accounts van overleden nog als een aandenken waardevol blijven. Engadget stelde de vraag aan Twitter. Het kreeg daarop antwoord dat ze naar een manier zoeken om accounts van overleden gebruikers te blijven herdenken, maar specifieerde hen niet hoe ze dat juist willen doen.

Toch nog maar eens inloggen op Twitter…

Meer lezen over Twitter?