GoodSync neemt al je back-up-zorgen uit handen en zorgt volautomatisch en desgewenst in real-time voor schaduwkopieën.

Via de Arts & Culture-app kan je een wandeling maken door het spookdorp Doel en meer te weten komen over de geschiedenis van de bizarre plaats.

Advertentie

Google heeft de stad Doel toegevoegd aan zijn digitaal project om kunst en cultuur te promoten, Arts & Culture. Je zal Doel wellicht vooral kennen van de kerncentrale, één van de twee nog steeds actieve kerncentrales in ons land. Maar Doel is ook een deelgemeente van de Oost-Vlaamse stad Beveren en is gelegen aan de Schelde.

Vandaag de dag wordt het dorp wel eens een spookdorp genoemd. Dat komt omdat er nog maar 18 geregistreerde inwoners wonen; dat is nog niet één inwoner per vierkante kilometer. Meer dan 2500 inwoners heeft het dorp sowieso nooit gehad, en dat was eind 19e eeuw. Omwille van het feit dat het dorp al lang dreigt volledig opgeslokt te worden door uitbreidingen van de Antwerpse haven, hebben de voorbije jaren de inwoners in een razend tempo ander oorden opgetrokken. Hoewel de kerncentrale niets met die massale exodus te maken heeft, zou je Doel met wat verbeelding het Vlaamse Tsjernobyl kunnen noemen. Het is een populaire bestemming voor roadtrippers geworden.

Het dorp Doel geeft maar een lege indruk. Afbeelding: De Morgen

De cultuur opsnuiven

Via het programma Google Arts & Culture kan je via je laptop of smartphone eens ervaren hoe zo’n spookdorp er uitziet. Doel is namelijk als beschikbare locatie toegevoegd. Via de Streetview-functie kan je door het dorp rondwandelen. Werknemers van Google legden de locaties te voet vast met een 360°-camera. Zo kan je ook komen in steegjes of plekken waar je met de auto niet kan geraken. Via de website kan je ook meer leren over de geschiedenis van het dorp.

Google Arts & Culture is een programma van Google om kunst & cultuur toegankelijker te maken. Het kan eigenlijk een Google Maps voor musea en monumenten genoemd worden. De Streetview-functie werkt in ieder geval op een vrij gelijkaardige manier. Je zoekt naar een museum of een monument en dan kan je via de app er vrij rondwandelen. Je kan ook heel wat informatie over de locaties, kunstwerken en bepaalde kunststromingen opzoeken. De database van Arts & Culture bevat meer dan 1200 musea en monumenten.

Neen, de redactie maakte onlangs geen een uitstapje naar Amsterdam. Deze screenshot van het Rijksmuseum werd genomen met Google Arts & Culture.
Advertentie