Als je je wachtwoorden niet kent, kunnen ze ook niet gestolen worden. Het domein van een phishing-website probeert je wellicht voor de gek te houden, maar je wachtwoordmanager trapt er niet in.

Zelfs wanneer je in de instellingen de toestemming om je locatie op te slaan uitschakelt, kan het gebeuren dat de iPhone toch je gegevens verzamelt.

Brian Krebs, een cybersecurityonderzoeker   en -reporter, ontdekte onlangs een eigenaardige lek in de privacy-instellingen van de iPhone 11 Pro. Hij ontdekte dat wanneer je bij het menu Location Services de toestemming om je locatiegegevens met andere applicaties te delen uitschakelt, het toch kan gebeuren dat bepaalde systeeminstellingen in de iPhone 11 informatie over je locatie opvragen. Hij toonde dat aan de hand van een video op zijn website en YouTube-kanaal. Sommige locatiegebaseerde systeemservices kunnen ook niet door gebruikers worden uitgeschakeld.

Krebs nam toen hij dit ontdekte dan maar het privacybeleid van Apple nauwer onder de loep. Daarin staat wel expliciet dat toestellen op periodieke basis de getagde locaties van nabijgelegen WiFi-hotspots en celtorens, waar ondersteund door een apparaat, anoniem en met encryptie beveiligd naar Apple verzenden. Die worden gebruikt voor het aanvullen van een crowd-sourced database van deze hotspots en torens. Volgens Krebs doet dit hiaat in het privacybeleid van Apple zich enkel voor bij de nieuwste hard- en software. Toen hij dit voor een iPhone 8 controleerde, kon hij dit niet vaststellen. Zelfs wanneer de iPhone naar de laatste versie van iOS geüpdatet was.

Geen vuiltje aan de lucht

Krebs stuurde zijn bevindingen door naar Apple, en kreeg daarop reactie dat de smartphonebouwer geen grote veiligheidsproblemen zag. Volgens Apple was dit allemaal te categoriseren onder ‘normaal gedrag’. Op een verzoek voor commentaar vanwege CNET wenste Apple liever niet in te gaan.

Apple heeft zeker ook niet de meest kwalijke reputatie als het om beschermen van gebruikersdata gaat. In 2016 bijvoorbeeld weigerde zijn software aan te passen om de FBI toegang te geven tot de iPhone van een betrokkene in het onderzoek naar het schietincident in San Bernadino eind 2015. Dat deed Apple uit het vrees dat door de aanpassing de beveiliging van alle andere toestellen ook in het gedrang zou komen. Voor zijn webbrowser Safari is een functie ingebouwd waarmee je trackers kan uitschakelen die Facebook en Twitter gebruiken om je surfgedrag te monitoren.