Nieuws

Huawei plant 5G-productie naar Europa te verhuizen

Het gekibbel rond 5G blijft maar duren. Intussen zijn we er in België nog steeds niet uit en nu maakt Huawei plannen om zijn productie deels naar Europa te verhuizen.

In een interview met de Canadese krant The Globe and Mail heeft Huawei topman/oprichter Ren Zhenfei laten weten dat zijn bedrijf mogelijks een deel van de productie van zijn 5G-apparatuur naar Europa zal verhuizen.

Huawei 5G

Uit het interview dat DataNews kon inkijken blijkt dat Huawei hoopt vertrouwen terug te winnen door een deel van de productie van 5G-apparatuur naar Europa te verhuizen. De Chinese smartphonegigant ontkent daarmee ook dat het nauwe banden heeft met de Chinese regering en wil dat er terug stabiele banden tussen het Westen en het bedrijf worden gelegd.

Risico’s

Maar volgens verschillende overheden en instanties houdt de samenwerking met Huawei best wel wat risico’s in. We weten intussen allemaal dat het bedrijf een moeilijke positie in de Verenigde Staten heeft en dat het geen zaken meer mag doen met Amerikaanse bedrijven.

Huawei moet dus opzoek naar alternatieven en manieren om consumenten, overheden en bedrijven terug te overtuigen van zijn goede intenties. Maar of die intenties nu echt zo goed blijken is redelijk twijfelachtig. Mike Pompeo, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde op voorhand al verschillende Europese landen voor spionagepraktijken door het bedrijf.

EU-ban

Volgens Pompeo zou het voor de EU verstandiger en logischer zijn om te kiezen voor Nokia of Ericsson als 5G-leverancier. Intussen is een team van verschillende cyberexperten aan de slag gegaan om een set voorwaarden op te stellen die moeten helpen om risico’s op te vangen. Volgens Euromissaris voor Interne Markt, Thierre Breton, bestaan er heel wat risico’s voor de samenleving als we in zee gaan met Huawei.

Je kan dus stellen dat er nog geen EU-ban is voor Huawei. Of toch niet officieel en op papier. In de plaats hebben verschillende EU-ministers al ‘afgesproken’ dat er bij de keuze van leverancier moet gekeken worden naar de omstandigheden en politieke stabiliteit van het land van herkomst. Lees: Huawei moet eerst onderzocht worden.

Intussen heeft de smartphonegigant zijn personeelsbestand in de VS verlaagt naar amper 250 werknemers door het handelsverbod van Trump’s regering. Heb je nog vragen over Huawei en hoe het nu juist zit met Android? Op deze website van de fabrikant worden al je antwoorden duidelijk uitgeklaard.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business