Nieuws

YouTube verwijdert muziekvideo die moord verheerlijkt

In de muziekvideo van een Britse rapgroep werden expliciet namen genoemd van vermoorde mensen. YouTube verwijderde de video omdat het niet wil aanzetten tot geweld.

Een YouTube-video die dit weekend verscheen, heeft in de korte tijd dat hij online stond voor heel wat controverse gezorgd. Het ging om een video van de Britse groep Zone 2, die muziek in ‘Drill’ genre maakt. Dat is een vorm van hiphopmuziek die nog maar dit decennia in Chicago ontstaan is, maar snel de oversteek heeft weten maken van het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft het aan populariteit gewonden in arme wijken in Londen. Ook in Nederlandse steden als Amsterdam begint het langzamerhand op te duiken. Het genre heeft een zeer kwalijke reputatie door de vaak gewelddadige teksten, waarin de rappers zonder al te veel gêne spreken over het verwonden of zelfs doden van mensen.

Te brutaal

Ondanks dat de reputatie van drill music onderhand bekend is, is de video van Zone 2 er toch in geslaagd om in mum van tijd een golf van commotie te veroorzaken op sociale media. Dat komt omdat de tekst van het nummer wel heel ver gaat. De bandleden noemen expliciet de namen van leden van rivaliserende gangs die de laatste jaren vermoord werden en vaak nog hoe dat gebeurd werd. Dat lijkt zelfs voor teksten binnen het drill genre uitzonderlijk te zijn. Een persoon waar nogal duidelijk naar gerefereerd wordt is een man genaamd Siddique Kamara, een rapper die enkele maanden in Londen op straat neergestoken werd. Hij was de neef van één van de groepsleden, die zich door het dragen van mondmaskers en sjaals onherkenbaar maken in de clip. Die zegt in het nummer te lachen met de dood van haar neef.

De oorspronkelijke videoclip werd al na enkele uren verwijderd. In een officieel statement verwijst YouTube naar diens beleid rond het tonen van of oproepen tot geweld in content. De expliciete verwijzingen naar geregistreerde misdrijven waren voor YouTube aanleiding genoeg om de video van hun website te halen. Ook op Spotify kan het nummer niet meer beluisterd of gedownload worden. Dat neemt niet weg dat nog steeds veel mensen herwerkte video’s van de clip online proberen te krijgen. Ook reactievideo’s waarin de tekst van het nummer duidelijk te horen is, zijn tot op heden nog niet verwijderd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business