Nieuws

Techstart-ups goed voor 7140 jobs in Vlaanderen

Onderzoeksresultaten van de KU Leuven tonen aan dat techstart-up een goede zaak zijn voor de werkgelegenheid in Vlaanderen.

Start-up bedrijven in de technologiesector zijn een goede zaak voor de Vlaamse economie. Dat is de algemene conclusie van een onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met het technologiebedrijf Sirris. Dat is om verschillende redenen. In eerste plaats worden zeer veel ingrijpende apps ontwikkelende door kleinere techstart-ups. Die focussen zich vooral op toepassingen in de zorgsector. Daarmee rijven ze zeer veel kapitaal binnen.

Maar volgens het onderzoek zorgen ze ook voor zeer veel werkgelegenheid. In 2017 zorgden 1353 techstart-ups voor meer dan 10.000 jobs in België, waarvan 7140 in Vlaanderen. Oost-Vlaanderen bleek met 822 werknemers de meeste kansen te bieden om werk te vinden. Brussel telt dan weer als ‘provincie’ het meeste start-up bedrijven.

Weinig diversiteit

Andere conclusies die uit het onderzoek voortkwamen, zijn de dominantie van Vlaamse steden. Zeven op de tien techstart-ups zijn gevestigd in Vlaanderen, twee op de 10 in het Brusselse Gewest. In Vlaanderen stellen we vast dat deze bedrijven zich vooral in en rond de grote steden vestigen. Dat illustreert zich weer sterk in Oost-Vlaanderen. Daar heeft bijna twee op de drie start-ups zijn hoofdzetel in de provinciehoofdstad Gent.

Een laatste conclusie vertelt een iets minder verhaal. Want op vlak van diversiteit onder de werknemers, hebben techstart-ups nog een hele inhaalbeweging af te leggen. Over alle sectoren heen is de verhouding mannelijke tegenover vrouwelijke medewerkers ongeveer 57 procent mannelijk. In de onderzochte techstart-ups was gemiddeld drie kwart van de werknemers man.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business