Windows XP bestaat al meer dan 12 jaar en Microsoft stopt binnenkort met de ondersteuning. Tijd om over te schakelen op Windows 7 of 8.

Uit onderzoek van NOS en ESET Nederland blijkt dat de laadpas van je elektrische wagen heel eenvoudig te kopiëren is.

Advertentie

Zelfs een kind zou ermee aan de slag kunnen. Zo blijkt uit een onderzoek van NOS en beveiligingsfirma ESET. De laadpassen die eigenaars van elektrische auto’s gebruiken om hun wagen op te laden aan een laadpaal, blijken super eenvoudig na te maken.

Laadpassen in Nederland en België

Als je jezelf een elektrische wagen cadeau doet moet je natuurlijk opzoek naar manieren om je wagen op te laden. Dat kan gewoon thuis of via een privé laadpaal. Maar de laatste jaren schieten ook publieke laadpalen als paddenstoelen uit de grond en zijn er ook meer en meer aanbieders. Om je wagen op te laden aan zo’n paal heb je dus een laadpasje nodig.

Concreet komt dat neer op een eenvoudige kaart die voorzien is van een serienummer. Nu blijkt dat het uitlezen van dat serienummer voldoende is om de kaart de kopiëren en gewoon te hergebruiken.

Laadpas
Zorg dat je je kaart niet uit het oog verliest.

Fraude

Volgens Dave Maasland van ESET Nederland zijn de laadpasjes praktisch niet beveiligd. “Het serienummer is het enige wat je hoeft te weten. Het is alsof je met iemand zijn bankkaart boodschappen gaat doen en je zijn rekeningnummer of pincode kent.”

Zo simpel is het dus. Zelfs een kind kan hiermee aan de slag. Volgens Maasland heb je amper een minuut nodig om een laadpas te kopiëren. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone met een speciale app en een lege laadpas.

Gebruikers met slechte bedoelingen kunnen op deze manier heel gemakkelijk misbruik maken van je laadpas. Er zijn momenteel nog geen concrete aanwijzingen die misbruik vertonen, maar toch is het raadzaam om je laadpaas dichtbij te houden. Zorg dus dat niemand zomaar aan je laadpas kan.

Toegegeven

Zowel bij het Nederlandse NewMotion als Fastned kennen ze de problemen rond de beveiliging van laadpassen. Maar volgens beide is de kans klein en controleren beide bedrijven de transacties van hun klanten heel goed. Bij FastNed laten ze weten “dat ze als bedrijf heel hard letten op vreemde transacties”.

Advertentie