Origin

Blue Origin, het ruimtebedrijf van Jeff Bezos, heeft zonet een andere testvlucht gelanceerd voor zijn toeristische ruimtevaarten. Blue Origin werkt daarmee naarstig verder aan zijn commerciële ruimtevaartproject en hoopt snel betalende klanten de ruimte in te sturen.  

De raket werd woensdag gelanceerd vanop een testsite in ruraal Texas en kwam meer dan 60 mijl boven de bovenste laag van de atmosfeer uit, langs het gebied dat beschouwd wordt als de grens van de hele ruimte.

Dit was de twaalfde onbemande crewvlucht die voor zijn volledig autonome raket- en ruimtevaartsysteem, dat overigens de naam New Shepard meekreeg. De testvlucht zou een van de laatste kunnen zijn voor het bedrijf klaar is om betalende klanten de ruimte in te sturen. Toch blijft het voorlopig nog onduidelijk wanneer het bedrijf precies die mijlpaal zal bereiken.

Eerder dit jaar zei Ariane Cornell, de salesdirecteur voor Blue Origin, dat het bedrijf passagiers naar de ruimte wilde vervoeren tegen het einde van 2019. Die plannen zijn nu ondertussen lichtjes gewijzigd. Tijdens de webcast van de lancering woensdag zei ze enkel dat Blue Origin ‘erg dichtbij’ aan het raken is. Voor een duidelijkere timeframe moeten we bij CEO Bob Smith zijn. Die vertelde in een recent interview met CNBC dat toeristische ruimtevluchten “waarschijnlijk” vanaf volgend jaar zullen opgestart worden. Veel wijzer worden we daar dus ook niet van.

De nieuwe capsule van de Shepard zal dus in staat zijn om passagiers te vervoeren en is uitgerust met grote ramen voor panoramische uitzichten. Net voor de lancering zullen toekomstige passagiers een paar minuutjes in een toestand van gewichtloosheid kunnen verkeren.

De New Shepard zal de directe concurrentie aangaan met Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf dat uit de grond werd gestampt door de Britse ondernemer Richard Branson. Beide bedrijven bouwen al sinds midden 2000 aan hun hardware en beide werden ze ook verwacht hun commerciële vluchten dit jaar op te starten. Virgin Galactic maakt recent zijn beursgang en plant zijn eerste commcericële vlucht nu tegen midden 2020. Virgin Galactic heeft voor die vluchten al meer dan 600 klanten die elk bereid waren om tussen de 200.000 en 250.000 dollar per plaats te betalen. Blue Origin heeft nog niet officieel meegegeven hoeveel tickets precies kosten. Het bedrijf is overigens enkel en alleen gefinancierd door Jef Bezos, die met zijn 100 miljard-status tot een van de rijkste mensen ter wereld behoort.