Daar komen de robots. En ze palmen onze jobs in. Elf doorbraken in computertechnologie die letterlijk het werk uit onze handen kunnen nemen. Van kok en tuinman tot hersenchirurg.

Met de laatste update van het iOS-besturingssysteem kwam een functie om ouders meer controle te geven over het smartphonegebruik van hun kinderen, maar die lijkt niet goed te werken.

Slechts een paar dagen geleden schreven we nog over de nieuwe functies die de iOS-update 13.3 zou bevatten. Die is overigens woensdag gelanceerd. Een van die functies moet ouders in staat stellen om meer controle te hebben met wie hun kinderen via hun iPhone communiceren. Daarmee kunnen ouders via het menu ‘Schermtijd’ contacten goedkeuren. Enkel met die goedgekeurde contacten kunnen de kinderen dan communiceren via de berichten-, bel- en Facetime-applicaties van iOS.

Zelfs een kind kan het

Maar zoals dat de laatste tijd wat vaker gebeurt bij Apple, liep de update niet helemaal vlekkeloos. De functie voor ouderlijk toezicht is nog maar twee dagen in ons leven of de eerste zwakte is al blootgelegd door NBC. Die ontdekte dat wanneer een contact niet is opgeslagen in de iCloud, die nog steeds contact kan opnemen met de kinderen zonder goedkeuring van de ouders. Normaal gezien zouden ouders dat contact eerst via een pincode moeten toevoegen aan de iPhone van hun kind, maar dat lijkt niet te gebeuren. Dat is echt wel een serieuze bug in het systeem, want geen enkel nieuw en onbekend contact is opgeslagen in de iCloud. Juist daar diende de functie eigenlijk voor. Je zou dus kunnen zeggen dat zelfs een kind aan het ouderlijk toezicht kan ontsnappen (pun intended!).

Apple is er zich van bewust dat er problemen zijn met de functie en hoopt ze met een volgende softwareupdate opgelost te hebben. Tot die tijd zullen ouders verder moeten met de wetenschap dat ze niet weten met wie hun kinderen omgaan. Apple zegt wel dat het probleem zich enkel schijnt voort te doen bij apparaten die niet geconfigureerd zijn, en dat contacten synchroniseren met iCloud al veel kan oplossen.