YouTube

De YouTube-ster insinueerde dat zijn vertrek te maken zou hebben met een burn-out.  


 

PewDiePie, een van de bekendste Youtubers, staat op het punt om er even tussenuit te gaan begin 2020. Dat kondigde hij aan in een video waarin hij kritiek leverde op een nieuw beleid van YouTube. Hoewel hij zei dat hij later nog meer details zou vrijgeven, gaf hij aan dat zijn korte vakantie te wijten kan zijn aan een burn-out. “Ik voel me erg moe de laatste tijd”, zei hij. Hij zinnespeelde daar al in augustus op, toen hij suggereerde dat bij graag misschien iets naast YouTube zou willen beginnen doen.  

PewDiePie heeft de afgelopen jaren serieus onder vuur gelegen, niet in het minst omwille van racistische opmerkingen. Zijn astronomisch aantal subscribers legt daarnaast ook heel wat druk op hem. De druk van critici maar ook van mensen die verwachten dat hij continu video’s aanlevert.  


De aankondiging vestigt ook de aandacht op een vaak voorkomend probleem bij online videopersoonlijkheden; namelijk burnout. Online mediapersoonlijkheden hebben het namelijk – in tegenstelling tot de publieke opinie over hen – niet altijd even makkelijk. Ze voelen zich continu genoodzaakt om nieuwe content te uploaden en om te voldoen aan een zekere standaard, anders raken ze misschien viewers kwijt, de nachtmerrie voor iedere influencerPewDiePie heeft nu misschien wel genoeg volgers zodat hij makkelijk even een pauze kan nemen, maar kleinschaligere YouTubers hebben die luxe misschien niet.