Nieuws

Facebook meest gedownloade app van het decennium

Het jaar zit er op dus we halen de traditionele lijstjes boven. Niet geheel verrassend was Facebook de meest gedownloade app van de voorbije 10 jaar.

Hoewel we de introductie van de smartphone en de App Store van Apple nog net hebben zien gebeuren in het vorige decennium, heeft de mobiele app de maatschappij in de afgelopen 10 jaar pas echt veroverd. Niet enkel onze sociale media beheren we overal waar we zijn, maar ook dagelijkse zaken als bankieren doen we tegenwoordig gewoon via onze smartphone of tablet.

Deze stelling wordt kracht bijgezet door cijfers die het analysebureau App Annie vandaag publiceerde. Dit jaar werden weer alle downloadrecords gebroken: op alle geregistreerde Android- en iOS-toestellen werden op een jaar tijd een duizelingwekkende 120 miljard applicaties gedownload. Dat is een stijging van 5% vergeleken met het vorige recordjaar 2018. Voor deze statistieken werden enkel nieuw gedownloade apps in rekening genomen, en dus geen herinstallaties bijvoorbeeld. We zijn blijkbaar ook meer bereid om geld te spenderen aan apps voor bijvoorbeeld in-app aankopen, want ook dat ging met 15% omhoog. Nu bijvoorbeeld Disney+ een mobiele app gaat lanceren in 2020, mag verwacht worden dat deze trends zich zullen verder zetten.

Wie was de beste?

Daarnaast heeft App Annie nog enkele leuke cijfers voor ons. Het maakte een lijst bekend van de meest gedownloade apps in 2019, maar ook voor heel het decennium. Als we die laatste ranglijst bekijken, zien we dat sociale media die volledig domineren. Bovenaan prijkt Facebook. Dat is op zich geen verrassing, daar het met 3 miljard geregistreerde gebruikers nog steeds het meest populaire socialemediaplatform is. Ondanks de vele reputatieschade die het bedrijf heeft opgelopen, heeft het die positie toch tot het einde van het decennium weten te behouden. De dominantie van Facebook trekt zich door in het gegeven dat de dochterapplicaties Messenger, Whatsapp en Instagram de top 4 vervolmaken. De volledige top 10 van de voorbije 10 jaar:

 1. Facebook
 2. Facebook Messenger
 3. Whatsapp
 4. Instagram
 5. Snapchat
 6. Skype
 7. TikTok
 8. UC Browser
 9. YouTube
 10. Twitter

In de top 10 voor enkel het jaar 2019 zien we een vrij gelijkaardig beeld. Met toch ook enkele opmerkelijke verschillen. Zo haalt Facebook Messenger het van Facebook. De opkomst van TikTok als concurrent van Facebook is wel zeer frappant, in 2019 wist het zelfs Instagram voorbij te steken. Ook YouTube heeft plaats moeten ruimen voor bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Benieuwd hoe deze ranglijsten er in 2020 en 2029 zullen uitzien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

 • Nee (70%, 138 Votes)
 • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business