Nieuws

Russisch bedrijf klaagt Twitch aan voor illegaal tonen voetbalwedstrijden uit Premier League (UPDATE)

Het streamingplatform van Amazon hangt een boete van 2,5 miljard euro boven het hoofd voor het tonen van voetbalmatchen zonder uitzendrechten.

De Engelse Premier League is één van de meest bekeken en gemediatiseerde voetbalcompetities ter wereld. Elk weekend opnieuw kijken miljoenen mensen naar elke baltoets van Kevin De Bruyne, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en de vele andere topspelers die er actief zijn. Televisiezenders en streamingplatformen hebben er zonder aarzelen elk jaar miljarden euro’s of dollars voor over om er de uitzendrechten van te bekomen. Voetbal is dan ook gegroeid tot een big business. Bedrijven die veel betalen om wedstrijden exclusief te mogen uitzenden, hebben er logischerwijs dan ook veel voor over om die exclusiviteit te bewaren.

De rechten om de Russische voetballiefhebber te laten genieten van het spektakel, zijn eigendom van Rambler Group. Rambler Group is één van de grootste Russische mediabedrijven en eigenaar van de zoekmachine rambler.ru, het Russische Google zeg maar. Maar het bedrijf maakt er nu misbaar van dat op het streamingplatform Twitch beelden van de wedstrijden zouden verschijnen. Twitch is ontzettend populair in Rusland. Het land vormt de derde grootste markt voor het streamingplatform dat Amazon in 2014 voor 970 miljoen dollar (afgerond zo’n 870 miljoen euro). Volgens Rambler zou dat ook niet maar één keer gebeurt zijn, want het bedrijf telde 36.000 inbreuken op zijn exclusiviteitscontract.

De match kan beginnen!

Het bedrijf eist een schadevergoeding van 180 miljard Russische roebel, wat in euro 2,5 miljard is (met de nodige afrondingen). Maar daarbovenop willen ze een definitieve verbanning van Twitch in Rusland. Kwestie van de concurrentie gelijk uit te schakelen. Als het van de advocate afhangt die Twitch zal vertegenwoordigen afhangt, heeft Rambler alvast geen poot om op te staan. Volgens de gebruikersovereenkomst mogen gebruikers van Twitch nooit content streamen waarvoor ze geen toestemming van de eigenaars hebben bekomen. Daarnaast redeneert men bij Twitch dat zij enkel het platform aanreiken en geen invloed hebben op de content die gestreamd wordt. Twitch zou ook nooit een eerdere melding hebben gekregen van Rambler over de zaak. Maar om het met een voetbalcliché uit te drukken: de bal is rond.

Het is overigens niet de eerste keer dat Amazon interesse toont in voetbal. In het weekend van 6 december werden voor het eerst wedstrijden van de Premier League via Amazon Prime uitgezonden. Voor de komende drie seizoenen heeft Amazon ook exclusieve rechten voor een deel van de wedstrijden.

UPDATE 19/12: De klacht is inmiddels geseponeerd nadat Twitch en Rambler Group tot een onderling akkoord kwamen. Alle streams die content van de wedstrijden bevatten zijn verwijderd, en Twitch neemt zich voor om dit beter te reguleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business