Nieuws

Finland stelt online AI-cursus voor burgers wereldwijd open

De cursus is onderdeel van een plan van de Finse regering om mensen te leren omgaan met AI. Finland laat nu de rest van de wereld meedelen in de kennis.

‘Artificiële intelligentie’ is ongetwijfeld één van de buzzwoorden van het jaar 2019. De verscheidene toepassingsmogelijkheden die AI biedt, zijn bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar veel mensen weten eigenlijk nog helemaal niet zo goed wat AI eigenlijk is, en al helemaal niet welke rol het in hun dagelijks leven kan spelen.

De Finse regering kwam daarop met een interessant initiatief. Het wilde de doodgewone man en vrouw in de straat op een toegankelijke manier laten bijleren over AI, zodat ook zij er meer de voordelen van inzien. Het project werd opgepakt van de Universiteit van Helsinki en het bedrijf Reaktor. Het resultaat: een open en gratis online cursus Elements of AI. Die bestaat uit zes secties die elk op een bepaald studiedomein binnen kunstmatige intelligentie focussen. De cursus zou zo’n 6 weken in beslag nemen, en elk deel duurt zo’n 5 à 10 uur om te voltooien. Na elk hoofdstuk volgt er een kleine test om te zien of je voldoende kennis bezit om verder te gaan. Wil je en expert worden in AI, dan zal je dus wel bereid moeten zijn om een inspanning af te leveren. Een diploma krijg je immers niet zomaar.

De zes inhoudelijke thema’s die in de cursus behandeld worden. Afbeelding: Estonian World

Afscheidscadeau

Aanvankelijk werd de cursus enkel opengesteld voor Finse burgers. 1% van de Finse bevolking ofwel zo’n 55.000 mensen deden dat. Dat klinkt misschien niet veel, maar het illustreert dat het land toch als een voorbeeld mag beschouwd worden op vlak van vooruitstrevendheid in technologie en onderwijs.

De Finse regering heeft nu besloten de cursus open te stellen voor de rest van de wereld. Dat doet het niet per se omdat het bijna Kerstmis is. Finland zal per 1 januari het voorzitterschap van de Europese Unie, dat om de zes maanden wisselt, doorgeven aan Kroatië. Het is dus eigenlijk een ‘afscheidscadeautje’ aan de burgers van de Europese Unie. Maar omdat de website zonder enige geografische beperkingen is ingesteld, kunnen ook niet-EU-burgers de cursus afleggen. Die is volledig gratis en beschikbaar in vijf talen: Duits, Engels, Fins, Zweeds en Ests.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business