Nieuws

Nieuwe Marsrover voltooit testen en is klaar voor zijn missie

NASA testte de voorbije dagen of de nieuwe robot Mars 2020 klaar is voor zijn missie. De test verliepen positief dus kan de Marsrover binnenkort vertrekken.

“Mars 2020 heeft zijn rijbewijs gehaald”. Dat zijn de woorden van Rich Rieber, ingenieur van NASA. Met die profetische woorden wil Rieber aangeven dat de tests voor de nieuwste Marsrover geslaagd zijn. De voorbije dagen moest die wat rondjes rijden in het onderzoekslab van NASA in Pasadena, Californië. De robot kon zonder enige moeite vooruit, achteruit en in cirkeltjes rijden.

NASA spreekt van een zeer belangrijke mijlpaal voor de Marsrover 2020. De tests hebben aangetoond dat de robot kan opereren onder zijn eigen gewicht en nog belangrijker, het was de eerste keer dat de autonome rijfuncties uitvoerig werden getest. Het was de laatste stap in de voorbereidingen, waardoor de robot groen licht kan krijgen om op missie te vertrekken.

Aflossing van de wacht

Als alles goed gaat, dan zal de Mars 2020 normaal gezien in juli of augustus op zijn onderzoeksmissie vertrekken. De bestemming zal niet geheel verrassend Mars zijn. NASA is immers sinds 2004 al bezig om de planeet zo goed mogelijk in kaart te brengen. NASA wil een beeld krijgen van de geologie en het klimaat van de planeet en of er ooit sporen van organisch leven geweest zijn. Het onderzoek moet uitwijzen of menselijke kolonisatie ooit mogelijk zal zijn.

De Marsrover Opportunity was de eerste die er voet aan land zetten. Begin dit jaar zette NASA die missie stop nadat de robot al 8 maanden van de aardbodem (of Marsbodem) verdwenen was. Sinds 2012 is de Curiosity er aanwezig. Die is nog steeds zeer actief, getuige een selfie die de robot onlangs nog naar de aarde stuurde. Mars 2020 zou nog beter moeten zijn dan de vorige Marsrovers. Hij kan meer en betere autonome stuurbeslissingen maken. Om dat te kunnen, is hij uitgerust met navigatiecamera’s in kleur en met breedbeeld en hogere resolutie, een autonavigatiesysteem en een extra set computerhersenen. Aan de buitenkant heeft hij betere wielen wat hem in staat moet stellen om langer mee te gaan en gemiddeld 200 meter per dag af te leggen.

De Curiosity toont zijn beste selfiekunsten. Afbeelding: NASA
curiositymarsMarsrovernasaruimtevaartWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals