Alexa has left the building.

Deze straffe uitspraak komt van de president van Zwitserland, die er van overtuigd is dat geen enkele centrale bank Libra in zijn huidige vorm zal aanvaarden.

Nu de Libra normaal gesproken in juni dit jaar zal verschijnen, is het nog eens een goed moment om de cryptomunt van onder het stof te halen. Dat is althans wat de huidge president en minister van Financiën van Zwitserland, Ueli Maurer, dacht. In een interview met de Zwitserse televisiezender SRF maakte hij brandhout van het project van Facebook. De Libra Association die het project leidt, is gevestigd in Genève.

Hij noemde de Libra nog voor hij effectief verschenen is een mislukking. De president stelt dat in zijn huidige vorm geen enkele centrale bank de munt zal aanvaarden. Het oorspronkelijke plan was nochtans dat die centrale banken wereldwijd een reserve met fiat geld in verschillende munteenheden zouden aanleggen om Libra te ondersteunen. Dat zou onder meer moeten helpen om Libra te beschermen tegen de drastische waardeschommelingen waar cryptomunten vaak mee te kampen krijgen.

Maar toch lijkt het al dan niet aanvaarden van de Libra door centrale banken niet de absolute voorwaarde om de Libra te doen functioneren. Wisselkoersen stellen bezitters van een cryptomunt in staat om digitale valuta om te wisselen naar fysiek geld.

Al langer onder vuur

Maar toch is de uitspraak van Maurer niet zomaar uit de lucht gegrepen. De Libra heeft eigenlijk vanaf het begin op tegenstand kunnen rekenen. Heel wat nationale regeringen kanten zich tegen het project, alsook de Europese Unie. Ze maken zich onder andere zorgen over de privacy van de gebruikers, en welke stappen Facebook zal nemen tegen witwassing. De impact die Libra zal hebben op de globale financiële sector is tot op heden ook nog onzeker.

Het deed in oktober een hele resem invloedrijke partners vertrekken uit de Libra Associaties. Vooral het terugtrekken van financiële dienstverleners zoals PayPal, Visa en Mastercard zijn een serieuze opdoffer voor een munteenheid die gericht is op internationaal gebruik. Voorzitter van de Libra Association David Marcus liet eerder al optekenen dat de voorziene deadline van juni wellicht niet zal gehaald worden. Er is nog veel werk aan de winkel, dat is door de Zwitserse president nog maar eens onderstreept.