Via Google News kon je abonnementen kopen en verlengen voor tijdschriften, maar Google trekt nu de stekker uit die dienst.

Het nieuws werd bekend gemaakt door Android Police, dat enkele dagen geleden een mail publiceerde die vanwege Google News naar de betalende gebruikers werd verstuurd. Daarin staat duidelijk te lezen dat Google stopt met het aanbieden van digitale abonnementen op tijdschriften. Via Google News kon je een abonnement nemen op een digitale replica van een printmagazine, en eveneens de abonnementen verlengen.

Google kondigt in de mail ook aan dat wie zijn abonnement(en) recent verlengde het bedrag terugbetaald zal krijgen. Dat betekent niet dat je plots geen enkel magazine meer zal kunnen lezen via Google News. Alle edities die je al aankocht, staan opgeslagen in het menu Favorieten. Je zal er dus enkel geen nieuwe oplagen meer aan je bibliotheek kunnen toevoegen.

De mail die het einde van tijdschriftabonnementen inluidde. Afbeelding: Android Police

Het einde van print?

Je zou het enigszins verrassend kunnen noemen dat Google plots stopt met het aanbieden van magazines. Dat doet het immers al sinds 2012 toen de app Play Magazines werd opgericht. Die werd later omgedoopt tot Play Newsstand toen Google meer de nadruk op het aanbieden van digitale abonnementen op kranten. Uiteindelijk ging in 2018 deze dienst mee op in Google News dat meer een all-in-one applicatie werd.

Maar het hing toch ook een beetje in de lucht. Eind 2018 al verscheen de sectie voor tijdschriften plots uit de interface van de webversie van Google News. Dat deed toch enigszins vermoeden dat Google het einde van print aan het voorbereiden was. Omdat er van Google nog geen officiële mededeling is gekomen waarom de dienst nu definitief verdwijnt, weten we nog niet wat de doorslag. Aangenomen wordt dat er te weinig gebruikers waren om het nog rendabel te maken. Een probleem dat zich in de printindustrie hoe langer hoe meer begint voor te doen, als we het ruimer plaatje bekijken. CNET heeft een verzoek tot reactie ingediend bij Google, maar daar werd nog geen gehoor aan gegeven.