Nieuws

Sonos klaagt Google aan voor schending van patenten en machtsmisbruik

Een scenario van David tegen Goliath: Sonos daagt Google voor de rechtbank omdat het meent dat Google zijn technologie gestolen heeft om smartspeakers te ontwikkelen.

In 2013 gingen Sonos en Google een samenwerkingsakkoord aan om de integratie tussen Google Music en smartspeakers van Sonos te verbeteren. Daarvoor gaf Sonos ontwerpplannen van zijn speakers aan Google. Op dat moment was het een deal waar ze bij Sonos zeer tevreden over waren.

Maar het bleek toch geen grote liefde te zijn tussen Google en Sonos. Het huwelijk dreigt in een vechtscheiding te eindigen nu Sonos volgens New York Times naar twee Amerikaanse rechtbanken zou gestapt zijn om Google te dagvaarden.

Copycats

De aanklachten zijn van dubbele aard. In eerste instantie is Sonos er van overtuigd dat Google inbreuk heeft gepleegd op patenten die Sonos in bezit heeft. Toen Sonos in 2013 Google inzage gaf in zijn ontwerpen, wisten ze uiteraard nog niet dat Google ook zou beginnen met het ontwerpen van smartspeakers. Sonos claimt dat het enkele features die zij bedachten ziet terugkomen bij de speakers van Google, wat voor hen voldoende bewijs is dat Google hun technologie gestolen heeft. De aanklacht gaat over vijf specifieke patenten, maar Sonos maakt stelling van 100 patenten die geschonden werden. Sonos zou Google daar in 2016 al over hebben aangeschreven.

De grootste kaakslag is echter voor Sonos geweest dat Google zijn speakers veel goedkoper verkoopt dan Sonos. Het goedkoopste model van Sonos, de Sonos One, kost €199. De goedkoopste speakers van Google, Nest Mini, kost €58,99. De partner werd al snel een geduchte concurrent, en dat illustreren de verkoopcijfers. In het derde kwartaal van 2019 verkocht Google 6 miljoen speakers, terwijl Sonos daar een volledig jaar voor nodig had.

Naast het schenden van patenten beschuldigt Sonos Google ook van machtsmisbruik. Naarmate de samenwerking tussen de beide bedrijven uitbreidde, verschoven de machtsverhoudingen ook meer en meer in het voordeel van Google. Sonos maakt gebruik van heel wat webtoepassingen van Google, en de zoekmachine is uiteraard een zeer belangrijke bron voor zichtbaarheid. Volgens Sonos zou Google hen ook verplicht hebben om exclusief Google Assistant aan te bieden, waar eerder ook met Amazon werd samengewerkt om Alexa als assistent aan te bieden.

Risico

Gelijkaardige klachten horen we ook richting Amazon. Sonos claimt dat Amazon evengoed onrechtmatig gebruik zou gemaakt hebben van de technologie van het elektronicabedrijf om de Echo smartspeakers te ontwikkelen. Net zoals Google biedt ook Amazon die een stuk goedkoper aan waardoor ze de Sonos speakers wegconcurreren.

Toch is het enkel Google dat wordt aangeklaagd. Hoewel Sonos zeker geen klein duimpje is in de technologiesector, heeft het de middelen niet in huis om de strijd aan te gaan met twee giganten. Het bedrijf neemt sowieso een groot risico, want als Google en Amazon besluiten om als tegenmaatregel Sonos weg te filteren uit de zoekresultaten, kan dat grote gevolgen hebben op de verkoopcijfers.

Het is nog niet duidelijk welke vergoeding Sonos zal eisen. Als ze hun gelijk halen, zou er wel een verbod kunnen uitgesproken worden op het verkopen van hardware geproduceerd door Google in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering probeert via de antitrustwetgeving al langer de macht van grote technologiebedrijven in te perken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business