Nieuws

Google Assistant heeft 500 miljoen gebruikers

Dat heugelijke nieuws verkondigde Google gisteren op de eerste dag van CES. Het kondigde meteen ook heel wat nieuwe functies aan.

Google Assistant heeft de kaap van 500 miljoen gebruikers weten ronden. Een zeer mooie mijlpaal voor de spraakassistent. Google Assistant is vandaag de dag dan ook beschikbaar in 90 landen en meer dan 30 talen. Het is de eerste keer dat Google met officiële cijfers naar buiten komt over het gebruik van de virtuele assistent. Bovendien kondigde Google vorig jaar al aan dat Google Assistant tegen het einde van 2019 op een miljard apparaten geïnstalleerd zou staan, wat niet per sé overeenkomt met effectieve gebruikers. Dat zijn ongeveer vergelijkbare cijfers met die van Siri, de grootste concurrent van Assistant.

Om het nieuws te vieren, kondigde Google een hele reeks nieuwe functies aan die in de loop van 2020 zullen worden toegevoegd aan Google Asssistant. Hier een kort overzicht:

Webpagina’s lezen

Geen zin om een lange tekst op een webpagina te lezen? Vraag dan aan Assistant om dit voor je te doen! Via het stemcommando “Hey Google, lees dit/deze pagina” kan je de spraakassistent de pagina laten voorlezen. Dat kan bijvoorbeeld een zeer nuttige toevoeging wanneer je een webpagina bezoekt in een andere taal die je nog niet zo goed machtig bent.

Voorlopig zal de focus vooral liggen op het lezen van nieuwsberichten en blogs, maar het valt niet uit te sluiten dat Google in de toekomst dit zal uitbreiden naar het voorlezen van mails, chatberichten enz. Dat vertelde een woordvoerder van Google aan VentureBeat.

Ingeplande acties

Via Google Assistant zal je binnenkort in staat zijn om al je apparaten aangesloten in je Google Home Hub op een bepaald tijdstip aan en af te zetten. Wil je bij het opstaan meteen een vers gezette tas koffie drinken? Vraag dan aan Assistant om je koffieapparaat aan te zetten op het uur dat je opstaat! Handig toch?

Post-its

Wil je een boodschap achterlaten die één van je huisgenoten moet lezen? Dan kan je dat aanmaken in Google Assistant en laten zien op het scherm van een Google Nest toestel.

Afbeelding: Google

Contacten delen

Bovenop post-its zal je ook enkele contacten kunnen delen met je huisgenoten en deze op de verschillende schermen doorheen het huis laten zien. Dat doe je door te zeggen “Hey Google, deel mijn contacten” waarop Google Assistant je naar je contactenlijst. Dan kan je (voorlopig) tot 10 contacten selecteren om te delen. Dit kan dan weer handig zijn om bijvoorbeeld noodcontacten en -nummers te delen.

Afbeelding: Google

Verbeterde stemherkenning voor smarttv’s

Daarnaast zal Google actief met televisiefabrikanten samenwerken om de stemherkenning voor smarttv’s te verbeteren. Het idee is dat je een televisie die uitstaat via een stemcommando kan aanzetten of bepaalde content af te spelen. Vergelijkbaar dus met hoe Google Assistant op een smartspeaker functioneert.

Verbeterde privacy

Af en toe gebeurt het wel eens dat Google Assistant aanspringt tijdens een conversatie die niet voor het apparaat bestemd was. Google wil zijn gebruikers meer opties geven om de privacy te verbeteren. Je wil immers niet dat al je gesprekken thuis bij Google belanden. Het commando “Hey Google, dit was niet voor jou bedoeld” bestaat al en verwijdert de laatste opname. Wanneer je vraagt “Hey Google, ben je naar me aan het luisteren?” dan zal Google Assistant je voortaan doorverwijzen naar infopagina over privacy-instellingen.

Dit zien er allemaal zeer veelbelovende nieuwe functies uit, die ons dagelijkse leven weer wat eenvoudiger zullen maken. Wanneer ze exact uitkomen, dat heeft Google echter nog niet meegedeeld.

 

CES 2020googlegoogle assistant

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN