Op deze manier krijg je een betere overzicht over welke sites en apps toegang hebben tot je inloggegevens, alsook wanneer iemand anders met je account probeert in te loggen.

Op heel wat applicaties en websites kan je jezelf inloggen of een account aanmaken via je Facebook-account. Vaak is dat een veel snellere manier om in te loggen, omdat je maar op één simpele knop moet drukken. Echter moet je in het achterhoofd houden dat wanneer je dit doet, je ook je inloggegevens zomaar prijsgeeft aan de beheerders van de applicatie.

In een poging om de beveiliging van accounts te verbeteren, rolt Facebook vandaag een nieuwe maatregel uit. Facebook zal je voortaan via een notificatie, die in de vorm van een mail en een pushbericht via de app naar je wordt verstuurd, op de hoogte brengen wanneer je account gebruikt wordt om in te loggen op een andere app. Dat geeft je enerzijds zelf een beter overzicht over welke apps toegang hebben tot je inloggegevens. Anderzijds kan het je er ook van verwittigen wanneer iemand je account gebruikt heeft om ergens in te loggen.

De notificatie zal uitgestuurd worden de eerste keer dat in de app wordt ingelogd, en nogmaals wanneer je de app zou gebruiken op een moment dat de app geen toegang meer heeft tot je inloggegevens en het vraagt die te vernieuwen. Wil je je mailadres en wachtwoord toch liever niet prijsgeven, dan kan je via de notificatie doorklikken naar je privacy-instellingen om dit aan te passen.

Zo zullen de notificaties er uit komen te zien. Afbeelding: Facebook

Meer controle over privacy

Na een woelig 2019 op vlak van privacyschandalen, lijkt Facebook alvast de intentie te tonen dit in 2020 beter te willen aanpakken. Onlangs werd het menu ‘Privacycontrole’ in een volledig nieuw en overzichtelijker jasje gestoken. Je opent het door op een willekeurige Facebookpagina op het vraagteken rechtsboven te klikken. Dit valt uiteen in vier submenu’s. In het menu ‘Wie kan zien wat je deelt’ kan je instellen hoe openbaar je je profielgegevens en posts wil maken, alsook mensen blokkeren. In ‘Je account veilig houden’ kan je je wachtwoord wijzigen en waarschuwingen inschakelen wanneer er op je account wordt ingelogd vanuit een onbekende locatie of apparaat.

In ‘Hoe mensen je kunnen vinden op Facebook’ bepaal wie je allemaal een vriendschapsverzoek kan sturen en instellen of iemand je via je telefoonnummer of mailadres kan vinden. Tenslotte vindt je in ‘Je gegevensinstellingen’ op Facebook ook een overzicht terug van de apps waarmee je via je Facebook-account hebt ingelogd. Indien je een app niet meer gebruikt, kan je die hier uit de lijst verwijderen.

Zo ziet het nieuwe menu ‘Privacycontrole’ er uit.