Kunnen we in de toekomst Macbooks met een touchscreen verwachten? Volgens een patentaanvraag sluit Apple dit niet uit.

Advertentie

Eerder ontkende Apple stellig dat er een touchscreen zou komen op hun Macbook laptops, maar nu lijkt het erop dat ze terugkomen op hun besluit.

Patentaanvraag

Het bedrijf heeft namelijk een nieuw patent aangevraagd, waarin duidelijk wordt verwezen naar laptops met een touchscreen, dat meldt Apple Insider. In dit patent wordt een smartphone door Apple aangeduid als; “elektronisch apparaat 5004″en het beeldscherm van een laptop als; “elektronisch apparaat 5012”. Details uit het patent zouden deze twee met elkaar combineren. Daarnaast is er het volgende te lezen in het octrooi: “In sommige uitvoeringen is display 5012 ook een aanraakgevoelig scherm”. En: “In een of meer van de dergelijke uitvoeringen, zal de gebruiker optioneel een verscheidenheid aan vinger inputs geven op display 5012 om gebruikersinput in te voeren via display 5012”. Kort gezegd kan de gebruiker met behulp van zijn vinger aanpassingen maken op het display, net als met een touchscreen dus.

Niet efficiënt

Verder is er in het patent te lezen dat de huidige methoden die worden gebruikt, zoals hoe beelden worden weergegeven niet langer efficiënt zijn: “Maar methoden voor het uitvoeren van deze navigaties en het animeren van de overgang tussen verwante gebruikersinterfaces in een hierarchie van gebruikersinterfaces zijn omslachtig en inefficiënt. Bovendien duren deze methodes ook langer dan nodig is, dit is met name belangrijk bij apparaten die op batterijen werken. Daarnaast kunnen abrupte overgangen tussen verschillende gebruikersinterfaces een afleiding zijn voor gebruikers, waardoor de efficiëntie van het apparaat afneemt”.

Het patent verwijst naar een situatie, waarin het scherm van het ene apparaat over het andere heen kan worden geplaatst. Ook verwijst het patent naar het gebruik van de oogopslag van de gebruiker, de gesproken commando’s en schermaanrakingen om zo te bepalen waar hun aandacht op gericht is.

Verhogen van de productiviteit

Volgens Apple draait het vooral om het verhogen van de productiviteit: “Er is behoefte aan elektronische apparaten die efficiënte methoden en interfaces bieden voor het aangaan van interacties tussen apparaten. Deze technieken kunnen de cognitieve last van de gebruiker verminderen, die werkt met content dat wordt getoond in de gebruikersinterface van de computer van apparaten die over elkaar heen zijn geplaatst. En zo wordt de productiviteit verhoogd”.

Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws van de komst van een touchscreen naar de Macbook. Of dit patent daadwerkelijk is aangevraagd, moet dus nog officieel bevestigd worden.