Met die functionaliteit kunnen adem- of hartstoornissen opgespoord worden. Het is beschikbaar voor drie modellen van Fitbit trackers.

Advertentie

De nieuwe functie werd zonder enige poespas toegevoegd aan enkele modellen van Fitbit. Een bezitter van een Fitbit Charge 3 activiteitstracker postte op Reddit dat zijn tracker van de ene op de andere dag plots het zuurstofgehalte in zijn bloed kon meten. Het was geweten dat de modellen Versa, Ionic en Charge 3 de hardware bezitten om dit te kunnen, maar tot op heden werd die functionaliteit nooit benut.

My Charge 3 can suddenly measure Oxygen variation from fitbit

Het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten via de graad van perifere zuurstofsaturatie of SpO2. Het geeft weer hoeveel procent van het bloed verzadigd is met zuurstof. In ziekenhuizen wordt dit via een saturatiemeter opgemeten. Een gezond zuurstofgehalte is 95-99%. Vanaf de waarde onder de 90% daalt, wordt er gesproken van een zuurstoftekort. Dit kan op lange termijn zeer ernstige gevolgen hebben, tot een coma of zelfs de dood.

Groot medisch belang

Het is daarom zeker van groot medisch belang dat activiteitstrackers dit continu kunnen meten. Via deze methode kunnen stoornissen zoals astma, hartproblemen of slaapapneu opgespoord worden. Het zuurstofgehalte wordt gemeten via infraroodsensoren om variaties in het zuurstofgehalte te meten. Die schommelingen mogen tijdens de slaap niet te groot worden. De tracker laat ook duidelijk zien wanneer er sprake is van een te grote schommeling. Het is nog niet duidelijk of alle apparaten van de drie modellen deze functie al toebedeeld hebben gekregen. Het zou wel niet afhankelijk zijn van het type toestel of het wel of niet hebben van een Premium lidmaatschap, dat Fitbit in augustus lanceerde.

Fitbit werd in november overgenomen door Alphabet, het moederbedrijf van Google. De deal wordt in de loop van dit jaar definitief afgerond. Wellicht zullen heel wat functionaliteiten van Fitbit worden opgenomen in het ecosysteem van Google. Wat er met deze specifieke functie gaat gebeuren, zal de tijd moeten uitwijzen.

De hardware om zuurstofgehalte van het bloed te meten is niet helemaal nieuw meer voor wearables, maar het begint nu pas eigenlijk echt door te breken. Withings bracht onlangs de nieuwe ScanWatch uit die eveneens het zuurstofgehalte meet om de gezondheid van je hart te bepalen.

 

Advertentie