Nieuws

Microsoft, Reddit en Twitter bundelen krachten tegen immigratiewet Trump

Volgens de technologiebedrijven zijn verstrengde criteria voor het verlenen van een verblijfsvergunning een slechte zaak voor innovatie en economie.
Een nieuwe immigratiewet wil de criteria die worden gehanteerd om te bepalen of een immigrant een verblijfsvergunning in de Verenigde Staten kan krijgen, aanzienlijk verstrengen. Immigranten zouden hun aanvraag kunnen geweigerd zien worden als ze beroep willen doen op socialezekerheidprogramma's zoals Medicaid, een publiek hulpprogramma dat gezinnen met een laag inkomen aan een ziekteverzekering helpt.Daarnaast zou ook het minimuminkomen dat zij moeten verdienen aanzienlijk verhoogd worden, en wordt er meer rekening gehouden met factoren zoals gezondheid en leeftijd. De argumentatie achter het wetsvoorstel is om het aantal immigranten te verlagen dat afhankelijk is van de regering en van ‘het geld van de belastingbetaler’, aldus het kabinet van Trump.Maar het wetvoorstel is niet vrij van tegenstand. Vooral vanuit de technologie- en socialmediasector stuit het op verzet. Een Amerikaans bedrijf Boundless opende dat verzet. Een brief werd uitgestuurd die ondertussen door meer dan 100 bedrijven getekend werd. Daar zitten enkele bekende namen tussen zoals Microsoft, Reddit en Twitter. De brief is opgestuurd naar de rechtsinstantie die zich buigt over de wet.

Persoonlijke redenen

Boundless heeft meer dan goede redenen om de nieuwe wet proberen tegen te houden. De CEO van het bedrijf, Xiao Wang, heeft immers zelf een migratieverleden. Als kind verhuisde hij van China naar de Verenigde Staten. Volgens hem zou zijn familie met de huidige wet zeer moeilijk aan een verblijfsvergunning geraakt zijn. Daarom is de wet volgens Wang een slechte zaak, omdat het de instroom van potentieel talent uit het buitenland zal inperken.Het bedrijf levert zelf ook diensten aan immigranten. Het ontwikkelt softwareplatformen die immigranten begeleidt in het proces om de juiste papieren aan te vragen. Naar aanleiding van het wetsvoorstel ontwikkelden ze ook een tool waarmee immigranten de impact van de wet op hun leven kunnen simuleren.Het wetsvoorstel werd in oktober al tijdelijk bevroren door drie federale rechters. Enkele dagen geleden stapte de regering van Trump naar het Hooggerechtshof om de wet te laten goedkeuren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business