Alphabet is nog maar het vierde technologiebedrijf die deze grens weet te overschrijden, en het zesde bedrijf ter wereld.

Bij het sluiten van de beurs in Wall Street vond er een historische gebeurtenis plaats voor Alphabet. De marktwaarde van het moederbedrijf van Google wist nog net over 1 biljoen dollar te stijgen. Daarmee treedt Google toe tot een zeer select clubje.

Er zijn immers vandaag de dag maar zes bedrijven wiens marktwaarde meer dan 1 biljoen dollar is. Toch zal Google binnen deze groep enkele bekende gezichten tegenkomen. Apple, Amazon en Microsoft sloegen er eerder al in om de kaap van 1 biljoen dollar te ronden. Apple was het technologiebedrijf en ook Amerikaanse bedrijf dat deze mijlpaal haalde in 2018, Amazon en Microsoft volgend vorig jaar. Volgens experts zou de marktwaarde van Amazon inmiddels wel weer onder het biljoen gezakt zijn.

Het zijn niet enkel technologiebedrijven die een marktwaarde van 1 biljoen dollar hebben. Voor de technologiesector dominant werd, was de olie-industrie de meest waardevolle industrie. Het hoeft dus niet te verbazen dat enkele hedendaagse oliebedrijven ook tot de club van 1 biljoen horen. Het Chinese bedrijf PetrolChina was het allereerste bedrijf dat op 1 biljoen geschat werd, het Saudische oliebedrijf Saudi Aramco rondde zelfs al de kaap van 2 biljoen dollar.

Het Amerikaanse Standard Oil dat in 1911 uiteenviel in 34 bedrijven, had op het moment van de splitsing een waarde die omgerekend in de hedendaagse koers van de dollar ook over een biljoen zou uitkomen. Volgens historici zou de Oost-Indische Compagnie vandaag de dag zelfs 8,2 biljoen dollar waard zijn. Maar aangezien die sinds 1800 niet meer bestaat, kunnen we die niet meer echt meerekenen.

Kwartaalcijfers

Overigens zegt de marktwaarde van een bedrijf niet per sé veel over de huidige financiële situatie van een bedrijf. Daarvoor is het wachten op de kwartaalcijfers, die Alphabet op drie februari zal neerleggen. 2019 was een zeer woelig jaar voor Alphabet. Het belangrijkste dochterbedrijf Google kreeg de ene boete na de andere opgelegd, en ook intern was het met werknemersopstanden ontzettend onrustig. Het deed de twee oprichters en CEO’s Larry Page en Sergey Brin besluiten een stap opzij te zetten en de fakkel door te geven aan Sundar Pichai, die daarvoor CEO van Google was.

Het nieuws deed de aandelen van Google in ieder geval lichtjes stijgen op de beurs. Één aandeel van Alphabet heeft vandaag de dag een marktprijs van 1450,16 dollar, wat omgerekend 1306,87 euro is. Ter vergelijking: een aandeel van Apple heeft een marktprijs van 315,24 dollar (284,09 euro). Een aandeel van Saudi Aramco wordt verkocht voor 34,60 Saoedi-Arabische riyal, ofwel 8,31 euro.