[Partner info] Tobania, gespecialiseerd in IT-consulting, is genomineerd in de categorie Outsourcing & Services Benelux van de Smart Business Awards.

Een petitie dat beschrijft hoe wagens van Tesla soms autonoom versnellen door een fout in het besturingssysteem, is volgens de autofabrikant gebaseerd op onwaarheden.

De National Highway Safety Traffic Safety Administration, een agentschap dat onderdeel is van het Amerikaans ministerie voor Verkeersveiligheid, zou naar verluidt een petitie onderzoeken met klachten over Tesla wagens. Die zouden soms door een fout in het besturingssysteem autonoom versnellen, wat heel wat paniek veroorzaakt bij wie achter het stuur zit. In 110 gevallen leidden het zelfs tot een effectieve botsing, waarvan 52 keer met letsels. 127 mensen hebben de petitie ondertekend.

Geen fout van Tesla

Gisteren plaatste Tesla een blogpost op zijn website om te reageren op het nieuws. Tesla weerlegt de petitie volledig, en zegt dat er geen fouten in de software kunnen zitten die de wagen onverwacht doen versnellen. Tesla claimt dat met zekerheid te kunnen zeggen omdat het alle gevallen onderzoekt wanneer een chauffeur zegt dat zijn of haar besturingssysteem niet naar behoren werkt. In geen enkel geval kon er effectief een defect in de software worden vastgesteld.

Tesla zegt dat de wagens juist gebouwd worden om te voorkomen dat ze autonoom zouden beslissen om te versnellen. Het systeem is geprogrammeerd om standaard de motorkoppel af te snijden als de twee onafhankelijke positiesensoren op de gaspedalen een fout registreren. Ook via de Autopilot-sensorsuite kan de koppel verminderd worden wanneer het systeem ervan overtuigd is dat de input van de bestuurder verkeerdelijk bedoeld is.

Tesla maakt zich zelfs sterk dat de petitie ingediend is bij NHSTSA voor andere doeleinden, namelijk persoonlijk gewin. De man achter de petitie, die Brian Sparks heet, is een onafhankelijk investeerder die volgens Tesla al een tijdje een aandeel van het bedrijf probeert te bemachtigen. Met deze petitie zou hij dan de prijs willen laten zakken. De koers voor een Tesla-aandeel staat vandaag op 510,50 dollar, ofwel €460,16.

De volledige reactie van Tesla.

Mis niets van het laatste nieuws over Tesla!