Nieuws

General Motors stelt Origin voor, een auto zonder stuur

De Cruise Origin van General Motors is een auto zoals je er nog nooit één gezien hebt…

General Motors stelde gisteren in San Francisco de Cruise Origin voor, een autonome wagen die ontwikkeld werd door GM Cruise. Dat is een dochteronderneming van General Motors die technologie ontwikkelt voor zelfbesturende voertuigen. De oorspronkelijke planning was eigenlijk om 6 maanden geleden al een volledig autonome wagen voor te stellen in samenwerking met Honda, maar die planning moest herzien worden.

We gebruiken de term ‘wagen’, maar als het van General Motors afhangt is die terminologie hier niet op zijn plaats. Werknemers van Cruise noemen Origin zelf geen wagen. En voor die redenering valt zeker wat te zeggen. Origin lijkt zowat in geen enkel aspect op een wagen die je al gezien hebt. Buiten dan misschien het feit dat het voertuig vier wielen heeft…

Waar is het stuur?

Gewoon het uiterlijk van Origin ziet er al zeer vreemd uit. En het wordt alleen maar gekker van zodra je de deur opendoet. Dan zie je dat de wagen geen stuur of pedalen heeft. De Origin moet dan ook het eerste voertuig worden dat volledig autonoom kan rijden zonder menselijke tussenkomst. De binnenkant van de wagen is één ruimte voor de inzittende passagiers.

Dat moet het comfort voor passagiers tijdens ritten vergroten. De plannen van General Motors met Origin zijn nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zal het de bedoeling zijn dat het voertuig wordt ingezet door transportmaatschappijen, meer dan dat een gezinsauto moet worden. Het zou dus zomaar kunnen dat over een paar jaar wanneer je een taxi of een Uber bestelt, je niet meer door een chauffeur maar door een zelfrijdende auto wordt opgehaald.

Maar dat lijkt op dit moment nog een verre toekomst. De huidige staat van de technologie van zelfrijdende auto’s toont aan dat menselijke tussenkomst van een bestuurder vaak nog nodig is. Het zal dus nog wel even duren voor zelfrijdende wagens volledig autonoom de veiligheid van de inzittenden kunnen garanderen. General Motors plakt er daarom ook nog geen termijn op vanaf wanneer Origin daadwerkelijk in het straatbeeld te zien zou kunnen zijn.

Het idee doet een beetje denken aan de Avatar-wagen die Mercedes tijdens CES voorstelde. Net als Origin had die auto geen stuur en pedalen, en kon hij zich volledig autonoom besturen. Alleen was die wagen nog een pak futuristischer én vooral, het was een conceptwagen. General Motors blijft dus de eerste die een volledig autonome wagen commercieel wil produceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business