Alexa has left the building.

Facebook blijft maar steun verliezen voor de cryptomunt Libra. Vodafone is de volgende die het project de rug toekeert.

De volgende partner die zijn steun terugtrekt voor Facebook’s Libra, is Vodafone. Dat maakte de Britse telecomoperator bekend aan CoinDesk. Daarmee volgt Vodafone een reeks bedrijven die in oktober al besloten om uit de Libra Association, de overkoepelende organisatie die Facebook oprichtte voor de ontwikkeling van Libra, te stappen. Dat waren toen enkele belangrijke financiële partners zoals PayPal, Mastercard en Visa. Met Vodafone stapt nu één van de belangrijkere partners uit de telecomsector uit het project.

De reden die Vodafone geeft voor de beslissing is wel van een andere aard. PayPal, Mastercard en Visa stapten uit het Libra project omwille van de aanhoudende druk vanuit de politiek, en het onvermogen van Facebook om gepast te reageren op die druk. Zij vonden dat Facebook niet transparant genoeg was over maatregelen ter bescherming van de gebruikers. Vodafone trekt zich terug om aan een eigen project te werken. Het wil zijn eigen mobiel betaalsysteem M-Pesa, dat in 2007 in zes Afrikaanse landen werd opgericht, verder gaan uitrollen over het continent. Daarvoor heeft Vodafone de financiële middelen nodig die Facebook van hen vraagt om het project te ondersteunen.

Net als eigenlijk alle bedrijven die vertrokken, zegt Vodafone de Libra niet definitief de rug te willen keren. Ze willen de deur open houden om in de toekomst een nieuw akkoord te kunnen sluiten. Concreet betekent dat dan wellicht dat Vodafone de optie kan aanbieden om abonnementen met de cryptomunt te betalen.

Veerkrachtig

Het is weer een nieuwe tegenslag voor Facebook. De geloofwaardigheid van Libra zal er zeker niet door toenemen. Maar Facebook heeft zelf een heel groot geloof in het project, en heeft tot dusver altijd strijdvaardig gereageerd wanneer een partner uit de Libra Association stapte. Die instelling is ook na het vertrek van Vodafone niet veranderd. Woordvoerder Daniel Disparte zegt dat “de bestuurlijke omkadering en de onderliggende technologie van Libra sterk genoeg zijn om veerkrachtig te blijven”.

Bovendien verwacht de Libra Association in 2020 nieuwe leden te mogen verwelkomen. Daarvoor staan maar liefst 1500 bedrijven op een wachtlijst. Toch zal Facebook nog heel wat middelen moeten investeren om de wereld te overtuigen dat Libra daadwerkelijk voor een maatschappelijke revolutie kan zorgen.