Nieuws

Google helpt met publicatie van grootste kaart voor breinconnectiviteit ooit  

Het schema brengt de hersenactiviteit van een fruitvliegje in kaart, maar is toch nog steeds een grote mijlpaal.  

Een samenwerking tussen Google en de Janelia onderzoekscampus heeft juist voor een cruciale doorbraak gezorgd voor het in kaart brengen van hersenactiviteit. De twee partners hebben namelijk de grootste hogeresolutiekaart ooit gepubliceerd voor hersenconnectiviteit. De kaart bestaat uit een 3D-model van 25000 neuronen van fruitvliegjes. Het team slaagde in die opzet door kleine secties van de hersenen van de fruitvliegjes te doorsnijden in ultradunne, 20-micron-plakjes. Het resultaat is een gesofisticeerde kaart met zo weinig disrupties dat het zelfs mogelijk is om de neuronen op te sporen doorheen het brein.

Iedereen kan de gegevens zien en zelfs downloaden en de onderzoekspapers zijn ook vrijelijk beschikbaar. De hersenkaart zal op zichzelf geen schokgolven door de wetenschappelijke wereld sturen. Toch kan de verwezenlijking wel eens een schatkist aan data bieden voor wetenschappers die fruitvliegen en hersenactiviteit in het algemeen beter willen begrijpen.

Dat gezegd zijnde, is het toch belangrijk om de verwachtingen wat onder controle te houden. Hoewel deze kaart redelijk goot en uitgebreid is, toont de kaart toch nog maar een kwart van alle neuronen in een doorsnee fruitvlieg. De hersenen van grotere dieren zijn uiteraard heel wat complexer en de 86 miljard neuronen in een menselijk brein zijn heel wat moeilijker om in kaart te brengen. Deze ontdekking is dus een belangrijk en cruciaal moment, maar is en blijft uiteindelijk maar een opstapje.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business