De tool Quick Share zal het eenvoudiger maken om bestanden te verzenden tussen Samsung smartphones, vergelijkbaar met Apple’s AirDrop.

Volgens XDA Developers zou Samsung werken aan een nieuwe tool waarmee bestanden – dit kunnen documenten, video’s of foto’s zijn – van de ene Galaxy smartphone naar de andere verzonden kunnen worden. Dat gebeurt dan rechtstreeks via de tool zelf, zonder de nood aan een tussenprogramma zoals e-mail. Enkel een Wi-Fi of Bluetooth-verbinding zijn daarvoor noodzakelijk.

Je hebt de keuze tussen ‘Contacts Only’ of ‘Everyone’. Bij de eerste optie wordt het bestand verzonden naar al je contacten die Samsung Social gebruiken en waarmee je smartphone op dat moment kan verbinden, bij iedereen is dat naar alle toestellen in een begrensd gebied die het platform ondersteunen. Gek genoeg spreekt XDA niet over de mogelijkheid om het gewoon naar één contactpersoon, wat we ons niet kunnen voorstellen dat dat geen optie is.

De functie, die Quick Share zal heten, is voorlopig al als een APK beschikbaar. Maar XDA testte dit uit op oudere modellen van Samsung Galaxy, en kwamen tot de conclusie dat de functie daarop nog niet werkte. Vermoedelijk zal de Galaxy S20, die op 11 februari wordt voorgesteld, de eerste smartphone zijn die Quick Share zal ondersteunen. Of de functie vanaf dan wordt uitgebreid naar oudere modellen van Galaxy, daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen.

AirDrop

Wie vertrouwd is met AirDrop van Apple, zal vaststellen dat Quick Share hier sterke overeenkomsten mee toont. AirDrop is een functie voor zowel macOS of iOS om ook bestanden rechtstreeks naar andere apparaten te verzenden via Wi-Fi of Bluetooth.

Toch zal Samsung nog een element toevoegen aan Quick Share. Quick Share zal gekoppeld worden aan Samsung Cloud, zodat gebruikers de mogelijkheid hebben om bestanden in de cloud (tijdelijk) op te slaan. Die worden dan gestreamd naar Samsung Smart Things apparaten zodat ze lokaal kunnen gedownload worden. De maximale bestandsgrootte is 1GB, met ook een beperking tot 2GB opslagruimte per dag.

Samsung is verre van de enige die werkt aan een dergelijke functie. Google zou een Nearby Sharing-app willen toevoegen aan Google Play Services die in theorie door alle Android-toestellen zou kunnen ondersteund worden. Ook Xiaomi, OPPO en Vivo hebben een gezamenlijk platform ontwikkeld om het uitwisselen van bestanden mogelijk te maken.