Nieuws

Google wil storende advertenties tijdens video’s strenger aanpakken

Het stelt nieuwe standaarden op waar adverteerders zich aan moeten houden, die ook via de adblocker kunnen afgedwongen worden.

Op de Chromium Blog heeft Google aangekondigd dat de Coalition for Better Ads, de groep verantwoordelijk voor het advertentiebeleid van Google, nieuwe Better Ads Standards heeft ontwikkeld voor advertenties die worden afgespeeld tijdens of voor het bekijken van videocontent. De nieuwe standaarden zijn een gevolg van een grootschalig consumentenonderzoek bij meer dan 45.000 gebruikers wereldwijd.

Uit dat onderzoek kwamen drie advertentie-ervaringen voor die mensen als ontzettend storend zien. De eerste zijn lange of meerdere advertenties die afspelen voor een video begint en die niet na vijf seconden kunnen overgeslagen worden. Een praktijk waar YouTube ons wel eens mee durft mee te bestoken tegenwoordig.

Een tweede vorm van irritatie zijn advertenties die beginnen afspelen tijdens de video en zo het kijken onderbreken. Dan zijn er ook nog tekst- of fotoadvertenties die verschijnen tijdens een video en minstens 20% tot een derde van het scherm innemen, zodat de video ook niet meer kan bekeken worden zonder deze weg te klikken. Uit die studie blijkt ook nog dat mensen deze praktijken nog veel storender vinden bij videocontent die korter is dan 8 minuten.

Adblocker

De wijzigingen zullen vanaf 5 augustus worden doorgevoerd. Websites en adverteerders krijgen dus nog een periode van enkele maanden om zich aan de nieuwe standaarden aan te passen. Als ze dat niet doen, kunnen ze het recht verliezen om nog advertenties te kunnen tonen.

De adblocker van Google Chrome, die nog maar sinds een jaar voor iedereen beschikbaar is, zal ook worden verbeterd om dit soort advertenties voortaan te blokkeren.

YouTube

Ook het advertentiebeleid van YouTube zal door de nieuwe standaarden moeten herbezien worden. Zoals we al aangaven, durft het videoplatform van Google zijn gebruikers wel eens te irriteren met onvermijdbare advertenties die op ongepaste momenten beginnen af te spelen. Voor gebruikers zou het wel eens het einde kunnen betekenen van die storende advertenties. Toch zal Google ongetwijfeld willen voorkomen dat het zich met zijn eigen beleid in de voet schiet door advertentie-inkomsten via YouTube te verliezen.

De Coalition for Better Ads werd opgericht in 2018 om de gebruikerservaring in Chrome te verbeteren. De eerste versie van de advertentiestandaarden richtten zich op zaken zoals pop-up ads, countdowns, auto-playing advertenties en overdreven grote advertenties die niet kunnen weggeklikt worden. Google zegt dat sinds de standaarden in werking zijn, advertentieblokkeringspercentages aanzienlijk gedaald zijn in Chrome voor Europa en Noord-Amerika.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business