Nieuws

Volgens VS heeft Huawei onrechtmatig toegang tot telecomnetwerken

Voor de Amerikaanse reden is dit nog maar eens een reden te meer om het Chinese elektronicabedrijf te verbannen.

Wall Street Journal kwam gisteren met het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse regering bewijs zou hebben dat Huawei al meer dan 10 jaar toegang zou hebben tot telecomnetwerken in verschillende netwerken. Huawei is voor vele landen de leverancier van 4G-netwerken geweest omdat het Chinese bedrijf de infrastructuur sneller klaar had en die ook een stuk goedkoper kon aanbieden. In België gingen de grote telecomspelers ook in zee met Huawei.

De beschuldigingen houden concreet in dat Huawei misbruik zou gemaakt hebben van achterdeurtjes in de telecomnetwerken die het aanleverde. Op die manier is het aan persoonlijke informatie van klanten wereldwijd kunnen komen. Het zijn in de meeste landen wel de nationale regeringen die pleiten voor het inbouwen van die achterdeurtjes. Zo kunnen inlichtingendiensten toegang krijgen tot de netwerken in noodgevallen. De Amerikaanse regering legt onder andere die wettelijke verplichting op aan telecombedrijven.

Lang geheim gehouden

Volgens Wall Street Journal zou de Amerikaanse regering hier ook al van sinds 2009 op de hoogte zijn. Toen werden de eerste telecomnetwerken aangeleverd door Huawei aangelegd. Grotere spelers op de Amerikaanse telecommarkt zoals AT&T hebben nooit gehandeld met Huawei, maar kleinere telecombedrijven maakten toen wel gebruik van de infrastructuur. Op de vraag of de Amerikaanse regering ooit effectief een inbreuk van Huawei heeft kunnen observeren, werd niet geantwoord volgens WSJ.

De Amerikaanse regering heeft die informatie dus lange tijd voor zichzelf gehouden. Sinds vorig jaar zijn ze wel begonnen met het delen van die info met hun belangrijkste bondgenoten, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Een publieke bekendmaking bleek nog niet aan de orde.

Ook die timing is weer niet toevallig. De Amerikaanse regering voert sinds het invoeren van het handelsverbod tegen Huawei een campagne bij zijn bondgenoten om hen te overtuigen Huawei niet als leverancier voor 5G te kiezen.

Huawei ontkent

Zo plaatst de Amerikaanse regering Huawei nog maar eens in het oog van de storm. Het komt eigenlijk altijd weer neer op hetzelfde liedje. Huawei zou zijn technologie misbruiken om Westerse burgers te spioneren. En dat allemaal in opdracht van de Chinese regering.

Ook nu ontkent Huawei de beschuldigingen met klem. Het reageerde aan WSJ dat het geen intentie heeft de privacy en veiligheid van gebruikers te schaden, en hekelt de bewijslast bij de beschuldigen. Geen enkele medewerker van Huawei zou toegang kunnen krijgen tot de telecomnetwerken van een operator zonder diens toestemming. De strijd tussen Huawei en Trump is in ieder geval nog lang niet gestreden. Naast Huawei wordt technologie van het Chinese ZTE ook zo veel mogelijk verbannen in de Verenigde Staten.

Een volledige reactie van Huawei vind je hier.

5gamerikaHandelsverbodhuaweimaatschappijtelecomzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals