XMind is een tool waarmee je op relatief eenvoudige manier uiteenlopende mindmaps, flowcharts en aanverwante structuren kunt uittekenen.

Vlaamse politici lijken hun weg te vinden naar TikTok. De politicus van Vlaams Belang is niet de eerste die actief is op het socialmediaplatform.

De socialmedia-applicatie TikTok is ook bij Vlaamse jongeren razend populair. Wereldwijd is de app ondertussen al meer dan 1,5 miljoen keer gedownload, en wordt de app door 500 miljoen mensen dagelijks gebruikt. Vier op de tien gebruikers zijn tussen de 18 en 24 jaar oud, en een kwart van de gebruikers is zelfs nog jonger. Volgens experts is de app zo populair bij jongeren omdat oudere generaties zich zijn beginnen mengen op andere platformen zoals Facebook.

Het kan niet anders dan dat een platform dat jongere generaties zo weet aan te spreken, vroeg of laat kan rekenen op politieke aandacht. In de Verenigde Staten is die vooral negatief, want de Amerikaanse regering opende eind vorig jaar een onderzoek naar spionagepraktijken via de app. Onze Vlaamse politici lijken er minder graten in te zien, en beginnen stilaan hun eerste stappen te zetten op het platform.

Experiment

Dat doet onder andere Tom Van Grieken, partijvoorzitter van Vlaams Belang. Hij plaatste gisteren zijn allereerste TikTok-video. Veel meer dan ‘ja’ of ‘neen’ knikken op enkele stellingen doet hij daarin niet. Maar doordat de stellingen vragen bevatten als ‘Komt er nog een federale regering?’ en ‘Vlaanderen onafhankelijk?’ en hij op de eerste neen knikt en de op de tweede vraag ja, bevat ze toch een politieke boodschap. De achtergrondmuziek is het lied Choiches (Yup) van de Amerikaanse rapper E-40 (niet te verwarren met de snelweg), een veelgebruikte song op TikTok. De post is al meer dan 285.000 keer bekeken en kreeg al meer dan 15.000 likes.

De TikTok-post noemt Van Grieken niet meer dan een experiment. Hij geeft zelf aan TikTok niet als een geschikt platform te zien voor het verspreiden van politieke boodschappen. De partij liet tijdens de laatste verkiezingen wel zien dat het sterk is in het gebruiken van sociale media voor campagnes. Toch kon de best op hevige kritiek rekenen op andere sociale media. Maar die kritiek is volgens Van Grieken, omdat politici van andere partijen ook op TikTok zitten.

Niet de eerste

Met dat laatste heeft hij zeker geen ongelijk. Ook de nieuwbakken partijvoorzitter van SP.A Connor Rousseau, die zich daar ‘Kingconnah’ noemt, heeft ook al enkele video’s op het platform gepost. Echter hebben zijn posts een veel minder groot bereik dan de post van Van Grieken. Zijn populairste video is een fragment van hem die het lied ‘Allemaal’ van Wim Soetars zingt, en werd een goede zevenduizend keer bekeken. Ook Open VLD politicus Maurits Vande Reyde heeft een TikTok-account. Het zijn wel voornamelijk de jonge politici die het platform ontdekken.

TikTok is er wel duidelijk over dat het geen politieke boodschappen op zijn platform wil. Maar omdat het in tegenstelling tot de meeste andere socialmediaplatformen daar nog geen duidelijk reglement om heeft, kan het ze in principe niet tegenhouden. Groeit TikTok in de toekomst uit tot een politiek platform?