Nieuws

TikTok voert ouderlijke controle in

Net als veel andere socialmediapplicaties geeft TikTok ouders de tools om het appgebruik van hun kinderen enigszins te controleren.

De app TikTok is razend populair bij jongeren. Van de 500 miljoen dagelijkse gebruikers, zou zeker 40% jonger dan 24 jaar zijn en 25% zelfs jonger dan 18 jaar. De minimumleeftijd voor het aanmaken van een account is ook maar 13 jaar. Maar in de praktijk is gebleken dat zelfs jongeren onder die minimumleeftijd een account kunnen aanmaken.

Hoewel TikTok op zich wel een veilige app is, moet de app er zich toch van bewust zijn dat het voornamelijk een kwetsbare doelgroep aanspreekt. Gelukkig voerde de app sinds het afgelopen zomer helemaal doorbrak ook al enkele veiligheidsmaatregelen in. Nadat het in gebreke werd gesteld door het Amerikaanse FTC voor inbreuken op wetten rond kinderbescherming, voerde het leeftijdscontroles in. Zo kon het gebruikers jonger dan 13 jaar doorverwijzen naar een ‘kindvriendelijke’ versie van het platform, die hen tegenhoudt video’s te posten. Daarnaast verwijdert het ook content die niet geschikt is voor jongere kijkers.

Ouderlijk toezicht

Een volgende functie is ‘Family Safety Mode’. Die legt de controle wat meer bij de ouders. Als zij een TikTok account hebben, kunnen zij dat via Family linken aan dat van hun kinderen. Zo kunnen zij onder andere een maximale schermtijd opleggen aan hun kinderen. Ze kunnen er ook voor opteren om chatberichten voor bepaalde contacten te blokkeren of zelfs helemaal uit te schakelen. Er zou zelfs een nieuwe modus komen waarmee ouders kunnen filteren welke content hun kinderen te zien krijgen.

TikTok volgt daarmee het voorbeeld van andere socialmediapplicaties zoals Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram, die ook tools hebben om ouders meer controle te geven op het appgebruik van hun kinderen. Family Safety Mode is voorlopig enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, maar zal snel naar andere landen komen.

Ironisch genoeg kan het ervoor zorgen dat TikTok’s populairste doelgroep juist afhaakt door het invoeren van deze veiligheidsmaatregels. Het plots succes van TikTok wordt wel eens toegewezen aan het feit dat oudere generaties actiever werden op Facebook en Instagram. Jongeren, en tieners in het bijzonder, gaan op het internet juist op zoek naar een plek waar ze zich kunnen uitdrukken zonder dat hun ouders ‘meekijken’. Zij zitten dus zeker niet te wachten op verstrengde ouderlijke controle.

ouderlijk toezichttiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals