Privacy Eraser zorgt dat je bestanden en gebruikssporen op je pc voorgoed kan wissen, zo oppervlakkig of diep als je zelf wil.

De sneltoetsen CTRL+X, CTRL+C en CTRL+V om tekst te knippen, kopiëren en plakken hebben ons dagelijkse leven een stuk eenvoudiger gemaakt.

Lawrence Gordon Tesler, een Amerikaanse computerpionier, is afgelopen maandag overleden. Hoewel de naam wellicht niet bekend in de oren klinkt, is een eerbetoon zeker en vast op zijn plaats. Tesler is namelijk de bedenker van iets dat we bijna dagelijks gebruiken: copy-paste.

Tesler rondde in de jaren 60 zijn studies computerwetenschappen af aan Stanford University, en trok naar Silicon Valley om in de computerindustrie te gaan werken bij Xerox. Op dat moment waren computers nog lang niet zo vertrouwd in de maatschappij als dat ze nu zijn. Tesler specialiseerde zich in human-computer interaction.

Tesler had een hekel aan het feit dat hij teksten of programmeercodes telkens opnieuw moest ingeven. Om het zich makkelijker te maken, bedacht hij een snellere manier om teksten te kopiëren en te plakken. En zo ontstonden de sneltoetscombinaties die nu bij iedereen ingeburgerd zitten: CTRL+X (knippen), CTRL+C (kopiëren), en CTRL+V (plakken).

Apple

Tesler werd al snel opgemerkt in Silicon Valley. Op een dag gaf hij een zekere Steve Jobs een rondleiding in het onderzoekscentrum van Xerox. Jobs raakte gecharmeerd van Tesler en zou hem later naar Apple halen. Daar lag hij mee aan de basis van de klassieke Lisa- en Macintoshcomputers die Apple in 1983 en 1984 op de markt bracht. Dat waren de eerste computers die de sneltoetscombinaties van Tesler integreerden. Zo raakte de term copy-paste ook bekend bij het grote publiek. Latere computers zouden de sneltoetsen ook gaan integreren. Tesler ontwikkelde overigens nog twee sneltoetscombinaties: CTRL+F (zoeken) en CTRL+H (vervangen).

Uiteindelijk zou Tesler 17 jaar bij Apple blijven. Daar ontwikkelde hij de NewtonMessagePad, een draagbare computer met touchscreen. Het toestel flopte op de markt, maar het vormde wel de basis voor de latere iPad. In 2001 trok hij naar Amazon, en hij zou ook nog voor Yahoo! werken. De laatste jaren van zijn lange carrière was hij onafhankelijk consultant. Tesler overleed op 74-jarige leeftijd.

Lawrence ‘Larry’ Tesler, een pionier van de Amerikaanse computerindustrie.