Nieuws

Taiwanese overheid verbiedt gebruik Zoom

Taiwan is het eerste land waar overheidspersoneel verboden wordt om Zoom te gebruiken, dit uit veiligheidsoverwegingen.

Taiwan heeft een overbod uitgevaardigd op ‘officieel gebruik’ van de videochatapplicatie Zoom. Met ‘officieel gebruik’ wordt bedoeld dat de applicatie niet langer meer mag gebruikt worden door overheidspersoneel voor videocalls. Volgens de regering is Zoom te onveilig.

Zoom mag dan wel een enorme stijging in het aantal dagelijkse gebruikers gekend hebben door de coronacrisis, de applicatie heeft het duidelijk moeilijk met dit nieuwe statuut. Onderzoekers legden de voorbije weken heel wat pijnpunten bloot in de beveiliging van Zoom. Het spoorde onder andere Elon Musk er al toe aan het gebruik er van te verbieden voor personeel van SpaceX, en ook New Yorkse scholen hebben de app de rug toegekeerd. Taiwan is het eerste land waar overheidspersoneel uitdrukkelijk verboden wordt de app nog te gebruiken.

Hackers en China

De Taiwanese regering ziet twee grote problemen die voldoende zijn om Zoom als onveilig te beschouwen. Ten eerste is de voorbije weken gebleken dat het voor hackers zeer eenvoudig is om zonder uitnodiging en onopgemerkt een Zoommeeting binnen te treden. Via slimme machinerij is het zelfs mogelijk om bestanden die via Zoom zouden gedeeld worden te exporteren. Opnames en transcripten van gesprekken werden ook al openbaar gemaakt op publieke servers. Tijdens vergaderingen van overheidspersoneel wordt wel eens informatie gedeeld die niet voor buitenstaanders geschikt is, en de regering wil duidelijk voorkomen dat er ongewenste oren meeluisteren.

Het tweede argument ligt politiek nog wat gevoeliger. Een onderzoeksbureau genaamd Citizen lab ontdekte dat Zoom data omleidde via servers in China om extra opslagcapaciteit voor het toegenomen aantal gebruikers te voorzien. Gezien de politieke spanningen tussen Taiwan en China, is het laatste dat de Taiwanese regering wil dat geheime overheidsinformatie in China belandt. CEO Eric Yuan verontschuldigde zich al wel hiervoor, en zegt dat een alternatieve opslagbron zoeken voor gebruikers buiten China één van de topprioriteiten van het bedrijf is. De Taiwanese regering geeft nog wel groen licht voor diensten van Google en Microsoft.

LEES MEER: 5 tips om Zoom beter te beveiligen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business