Nieuws

5G-zendmasten beschadigd in Nederland

Na eerder vandalisme tegen 5G-zendmasten in het Verenigd Koninkrijk, is de trend zich nu ook aan het verplaatsen richting Nederland.

Je kan voor of tegen de introductie van 5G zijn. Maar sommige tegenstanders gaan er toch net een stap te ver in. Vorige week schreven we dat er in het Verenigd Koninkrijk meerdere daden van vandalisme plaatsvonden tegen 5G-zendmasten, die op sommige plaats zelfs in brand werden gestoken.

5G wordt dezer dagen met alle zonden van de wereld overladen. Volgens bepaalde, en tot op heden volledig onbewezen, complottheorieën zou 5G schadelijk zijn voor de gezondheid. De wildste theorieën beweren zelfs dat 5G verantwoordelijk zou zijn voor de verspreiding van het coronavirus. De Britise minister van Telecommunicatie benadrukte dat er absoluut geen link is tussen 5G en het virus, in de hoop dat het vandalisme zou stoppen. Tevergeefs, want relschoppers in Nederland hebben het voorbeeld van in het Verenigd Koninkrijk opgevolgd.

NCTV, het Nederlandse coördinatiecentrum voor terrorismebestrijding, meldde zaterdag in de krant De Telegraaf vier daden van vandalisme tegen 5G-zendmasten op één week tijd. Het vandalisme nam verschillende vormen aan, van het bekladden van de torens met graffiti tot het in brand steken ervan.

Onrustwekkende ontwikkeling

De introductie van 5G is in Nederland nooit een onbesproken thema geweest. Bij onze noorderburen kan de nieuwe technologie vanaf zijn aankondiging op tegenstand rekenen. Toch spreekt het NCTV van een onrustwekkende ontwikkeling. Protesten tegen 5G verliepen tot dusver altijd op een vredige manier in Nederland. De kans lijkt dan ook vrij groot dat de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk de aanleiding zijn geweest tot het vandalisme bij onze noorderburen. Het is wel onduidelijk of het vandalisme in Nederland ook gelinkt is aan de complottheorieën rond 5G en het coronavirus.

NCTV hoopt dat er snel een einde komt aan de gewelddadige protestacties. Het beschadigen van netwerkapparatuur kan om meerdere redenen gevaarlijk zijn. Het zou een gevolg kunnen hebben op de al bestaande communicatienetwerken, waarvan het nu van levensbelang is dat ze ten alle tijdens operationeel blijven. Daarnaast hielden de amokmakers zich ook niet aan de social distancing regels die ook in Nederland van kracht zijn.

Net zoals in België is er in Nederland voorlopig ook nog geen sprake van commerciële of nationale 5G-netwerken. Toch worden de zendmasten al geplaatst om test en experimenten te kunnen uitvoeren. In juni worden de spectrumbanden geveild, waarna de nationale uitrol van 5G in een stroomversnelling zou moeten kunnen komen.

“Ze denken dat ze de wereld redden”

NCTV aan De Telegraaf
5gBeveiligingbusinessinstanieuwsnederlandslidertelecomtrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals