Nieuws

Samsung legt S-Voice het zwijgen op vanaf juni

Na 8 jaar trouwe dienst trekt Samsung op 1 juni de stekkers uit zijn allereerste spraakassistent S-Voice, de voorloper van Bixby.

Welke spraakassistenten ken jij allemaal? Google Assistant, Siri en Alexa zullen je wellicht wel bekend in de oren klinken, maar zegt de naam S-Voice je (nog) iets? S-Voice is nochtans één van de pioniers binnenin de spraaktechnologie. Samsung lanceerde zijn spraakassistent al in 2012, als een antwoord op Apple’s Siri, die in 2011 gelanceerd werd. Van Google Assistent was op dat moment nog lang geen sprake. Dat maakt S-Voice de eerste spraakassistent voor een Android-smartphone. Samsung Galaxy SIII werd de eerste smartphone met S-Voice.

Maar na bijna 8 jaar is het stilaan tijd om afscheid te nemen van S-Voice. Volgens Sammobile, een nieuwswebsite gespecialiseerd in de laatste nieuwtjes rond de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant, zal Samsung de ondersteuning voor S-Voice finaal stopzetten vanaf 1 juni. Ook wie S-Voice dan nog op zijn of haar smartphone geïnstalleerd heeft staan, zal er geen conversaties meer mee kunnen voeren.

Bixby

Al lijkt ons de kans klein dat S-Voice vandaag de dag nog veel gebruikt wordt. In 2017, met de release van de Samsung Galaxy S8, moest S-Voice plaats ruimen voor Bixby. Geen enkel toestel dat na 2017 uitkwam, maakt nog gebruik van S-Voice. De modellen met S-Voice zijn Galaxy A3, A5, A7, A8, A9, Galaxy Note FE, Galaxy Note 2, 3, 4, 5, Galaxy S3, 4, S5, S6, S6 Edge, Galaxy Note Pro 12.2, Galaxy W, Galaxy Tab 4, Galaxy Tab 4 8.0/10.1, Galaxy Tab S8.4 en S10.5. Heb jij toch nog één van deze modellen, dan kan je Google Assistant gratis installeren om S-Voice te vervangen.

Met het verdwijnen van S-Voice maakt Samsung meer dan ooit duidelijk dat Bixby de toekomst van hun spraaktechnologie is. Maar ook Bixky heeft zijn eigen problemen. De spraakassistent zit ingebouwd in alle recente smartphones, smartwatches, smart-tv’s en zelfs koelkasten van Samsung. Maar voor toestellen waar gebruikers ook de mogelijkheid hebben om Google Assistant te gebruiken, gaat de voorkeur toch vaker naar de laatste.

Ook heeft Samsung nog steeds geen eigen smartspeakers op de markt gebracht, wat Bixby al een stuk bekender zou kunnen maken. Samsung kondigde in 2018 een Galaxy Home speaker met Bixby aan, maar die verscheen nooit. Een Galaxy Mini speaker zou in de loop van dit jaar gelanceerd worden, maar daarover is nog maar weinig bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business