Nieuws

Facebook verwijdert evenementpagina’s van coronaprotesten

In enkele Amerikaanse steden waren protestacties gepland om te protesteren tegen quarantainemaatregelen. Op vraag van lokale autoriteiten verwijdert Facebook dergelijke evenementen.

Niet iedereen in de Verenigde Staten schaart zich achter de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Vooral vanuit het rechtse kiezerspubliek beginnen stemmen op te duiken om de maatregelen zo snel mogelijk op te schorten. Een stel broers uit Michigan, die op Facebook regelmatig campagne voert voor wapenbezit, creëerde zelfs een reeks groepen om protestacties te organiseren tegen de maatregelen. Evenementpagina’s voor protestacties doorheen het land werden daarvoor opgericht.

Het moet niet gezegd worden dat bijeenkomsten houden niet echt conform is met de social distancing normen, die ook in Amerika zijn opgelegd vanuit de regering. Enkele van die evenementpagina’s werden de afgelopen dagen door Facebook verwijderd. Het ging meer bepaald om evenementen in de staten Californië, New Jersey en Nebraska. Een woordvoerder van Facebook bevestigde dat dat initiatief niet vanuit Facebook zelf kwam, maar op vraag van lokale autoriteiten.

Niet iedereen vindt het even makkelijk om thuis te blijven.

Donald Trump

En die evenementen krijgen steun vanuit onverwachte hoek. Niemand minder dan president Donald Trump betuigde op Twitter zijn steun voor die acties. Dat deed hij door de woorden ‘Liberate Virginia’, ‘Liberate Michigan’ en ‘Liberate Minnesota’ te tweeten. Hoewel je van een president een dergelijke houding niet zou mogen verwachten, is het toch niet heel onverwacht dat Trump deze positie inneemt. De president heeft al meermaals laten weten geen voorstander te zijn van de totale lockdown, en wil de economie zo snel mogelijk weer op gang trekken. Recent liet hij zelfs optekenen over het hoofd van staatsgouverneurs te gaan, als zij niet met hem zouden willen meewerken de maatregelen te versoepelen.

Uit een rondvraag van NBC en The Washington Post blijkt wel dat het merendeel van de Amerikaanse bevolking geen voorstander is om de maatregelen op te heffen. Op een online poll antwoordde 58% dat het risico nog te groot is. De eensgezindheid onder democratische kiezers blijkt wel groter te zijn dan bij republikeinse kiezers om de maatregelen te verlengen indien nodig. Van die laatste groep antwoordde 48% zich meer zorgen te maken over de economie dan over het stijgende aantal doden door het virus.

Amerika is het land dat het zwaarst wordt getroffen door het coronavirus. Het aantal besmettingen is bijna opgelopen tot 800.000 inwoners, de dodentol is al hoger dan 40.000.

businesscoronavirus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals