Nieuws

Zendmast vernield in Pelt; ook uit protest tegen 5G?

Telecomregulator BIPT roept op om zendmasten niet te beschadigen, omdat dit kan lijden tot zware communicatiestoornissen.

Zendmasten vernielen, het is een zorgwekkende trend aan het worden. De trend is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en heeft nu ook België bereikt. Zaterdagavond kreeg de brandweer van de zone Noord-Limburg een oproep dat een zendmast in de Limburgse gemeente Pelt in brand was gestoken. Die stond vlak aan de terreinen van de lokale voetbalclub Sporting Grote Heide.

Het parket startte een onderzoek omdat er een sterk vermoeden heerst dat er kwaad opzet in het spel is. Uit het sporenonderzoek op het plaats delict bleek de draadafsluiting rond de zendmast te zijn doorgeknipt. In het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn zendmasten doelwit van vandalisme uit protest tegen 5G. Samenzweringstheorieën op het internet beweren dat 5G schadelijk is voor de volksgezondheid, en het wordt zelfs als oorzaak aangeduid voor het coronavirus. De Limburgse politie kan nog niet bevestigen of dat motief ook in dit geval gespeeld heeft. De vernielde zendmast was overigens helemaal geen 5G-zendmast.

[related_article id=”236025″]

Grote communicatieproblemen

BIPT, de Belgische telecomregulator, heeft zich uitgesproken over het incident en hoopt dat het bij een éénmalig voorval blijft. Ze noemen het vernielen van zendmasten onverantwoord gedrag. Het kan bovendien het communicatienetwerk in de omliggende regio sterk verstoren. En net nu is mobiele communicatie ontzettend belangrijk.

De gevolgen kunnen dan ook groot zijn wanneer de infrastructuur verstoord wordt. Het zou ervoor kunnen zorgen dat iemand in nood de hulpdiensten niet kan bereiken. Ook gebruiken hulpdiensten soms geolocatiegegevens wanneer iemand geen adres of accurate beschrijving van diens locatie kan geven.

5G nog niet voor meteen

De uitrol van 5G in België leek op 1 april in een versnelling te komen toen Proximus een ‘light variant’ van 5G lanceerde in 30 gemeenten. Daar kwam toen veel ophef over. Zo heftig zelfs dat Proximus vorige week alweer de stekker trok uit zijn supersnel netwerk.

BIPT zal deze maand nog voorlopige licenties uitreiken aan telecomoperatoren om een gedeelte van spectrumbanden toe te kennen. Onder andere Proximus, Telenet en Orange dienden daarvoor een aanvraag in. Maar ook dan zal het nog steeds maar gaan om een voorlopig 5G-netwerk om experimenten uit te voeren. Om 5G definitief te kunnen lanceren in België, moet de federale regering groen licht geven, wat nog even zal duren.

Weinig inkomsten voor Vlaanderen

Datzelfde BIPT maakte dit weekend de resultaten bekend van een studie naar het aandeel van media dat via 5G uitgezonden wordt. De studie is belangrijk om een inkomstenverdeling te kunnen maken tussen de federale en de Vlaamse regering (telecom is een federale bevoegdheid, media een Vlaamse bevoegdheid). Uit de studie blijkt dat het percentage van media in zelfs de meest brede voorspellingen niet boven 30% uitkomt. Daardoor zouden de inkomsten voor de Vlaamse regering uit 5G maar zeer beperkt zijn.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle liet zich al zeer kritisch uit over de studie van het BIPT, zo schreef DataNews deze ochtend.

5gbusinessslidertelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen