Nieuws

Wifi 6e weer een stap dichter na toestemming FCC

De Amerikaanse FCC heeft groen licht gegeven voor het gebruik van spectrumbanden voor wifi. Dat brengt Wifi 6e weer wat dichterbij.

Een belangrijke stap is gezet voor de introductie van Wifi 6e, de nieuwste wifi-standaard. De Amerikaanse Federal Trade Commission, een machtige regulator voor consumentenbescherming, heeft groen licht gegeven voor het gebruik van 6 GHz-spectrumbanden. In totaal zal 1200 MHz van het spectrum worden vrijgemaakt voor wifi. Er zijn geen licenties voor nodig. Daarmee is een belangrijke barrière die Wifi 6e nog tegenhield, weggenomen.

Voorlopig zijn er nog zo goed als geen producten te vinden op de markt die Wifi 6e zullen ondersteunen. En dat is logisch, want Wifi 6e is een uitbreiding is op Wifi 6, dat ook nog lang niet als standaard geïntegreerd is. Maar volgens de Wi-Fi Alliance, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitrol van de nieuwe wifi, zal dat niet lang meer duren. Daarom moeten de eerste Wifi 6e-toegangspunten nog voor het vierde kwartaal van 2020 opgezet worden. De Alliance verwacht dat Wifi 6e volgend jaar de nieuwe standaard zal worden voor alle technologische gadgets die zullen verschijnen.

Het nieuws werd op applaus onthaald door computerchipontwikkelaars zoals Intel en Broadcom. Zij zijn hun producten immers al een tijdje aan het voorbereiden op de nieuwste technologieën zoals 5G en Wifi 6. De goedkeuring door het FCC heeft wel enkel een invloed op de uitrol van Wifi 6e in de Verenigde Staten. In elk land zal de bevoegde instantie voor de verdeling van spectrumbanden zijn akkoord moeten geven. In België is dat het BIPT, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie. Ook de federale regering zal groen licht moeten geven. De saga rond 5G leert ons dat dat geen evidentie is.

Waarom Wifi 6e?

Wifi 2.4, Wifi 5, Wifi 6, … Je krijgt er een punthoofd van. Wifi 6 werd vorig jaar aangekondigd, en is sinds dit jaar langzaam maar zeker de norm aan het worden. Het krijgt de naam Wifi 6 omdat omdat het gebruik maakt van 6 GHz-frequentiebanden. Veel meer wordt nog gebruik gemaakt van Wifi 2.4 en Wifi 5, ook vernoemd naar de frequentie die ze gebruiken. Welke wifistandaard gebruikt wordt, kan je overigens vaak zien in de naam van een wifinetwerk.

De vuistregel is redelijk simpel: hoe hoger de GHz, hoe beter de kwaliteit van de verbinding. Wifi 5 is dus sneller en zuiniger dan Wifi 2.4, net als Wifi 6 op zijn beurt weer een verbetering is van Wifi 5. Wifi 6e werd door de Wi-Fi Alliance aangekondigd in januari, en zou dus tot zelfs nog sneller en stabielere verbindingen moeten leiden dan Wifi 6. Enig minpunt: het bereik is wel minder groot bij hogere frequentiebanden. Openbare netwerken met Wifi 6 lijken dus niet meteen een mogelijkheid.

Wil je meer te weten komen over de verschillende Wifistandaarden, lees dan zeker dit achtergrondartikel over Wifi 6!  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business