Nieuws

Universiteit Antwerpen verbiedt Zoom

Universiteit Antwerpen wil niet langer dat online lessen via Zoom worden gegeven, de videochatapplicatie die geen al te beste reputatie heeft.

De Universiteit Antwerpen heeft op donderdag laten verstaan dat medewerkers voortaan niet meer gebruik mogen maken van de videochatapplicatie Zoom. De reden daarvoor hoeft niet al te ver gezocht te worden. Zoom heeft nu eenmaal niet de beste reputatie als het op privacy aankomt. Het verbod houdt concreet in dat online lessen voor studenten niet meer via de videochatapplicatie kunnen plaatsvinden.

De lijst van ongelukkige incidenten die via Zoom plaatsvonden, begint ondertussen aardig lang te worden. Zo werden computers al gehackt via Zoom of wachtwoorden, en de term ‘Zoombombing’ -zonder uitnodiging een Zoomvergadering binnendringen om ze te verstoren – begint ondertussen al aardig ingeburgerd te raken. De Universiteit Antwerpen meldt dat er nog geen incidenten bij haar medewerkers hebben plaatsgevonden. Toch wordt het risico te groot geacht: de universiteit werd immers in oktober nog zwaar getroffen door een cyberaanval.

Stad Antwerpen

Dat betekent niet dat de Universiteit Antwerpen zelf nooit gebruik heeft gemaakt van Zoom voor vergaderingen. Zo liepen de vergaderingen met het stadsbestuur van Antwerpen altijd via Zoom. De stad Antwerpen zal Zoom in de toekomst nog wel blijven gebruiken.

Volgens woordvoerder van de universiteit Dirk Delechambre verliepen die vergaderingen wel op een veilige manier. De universiteit liet Zoom onderzoeken door een externe veiligheidsauditor en die gaf geen negatief advies voor het gebruik van Zoom voor de gemeenteraden. Ook het Centrum van Cybersecurity Belgium kondigde onlangs aan dat er geen directe aanleiding is om Zoom te bannen.  Veel van de problemen op Zoom ontstaan dan ook doordat er onzorgvuldig met vergaderlinken en paswoorden wordt omgesprongen.

Toch is de Universiteit Antwerpen lang niet de eerste instelling die het gebruik van Zoom verbiedt. In de Verenigde Staten verboden onder andere Google, NASA en een aantal Amerikaanse scholen de videochatapplicatie. Taiwan was het eerste land waar Zoom door de overheid geband werd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business