Nieuws

Nieuwe brandstichting bij zendmasten in Den Haag

Na twee nieuwe gevallen van brandstichting bij twee zendmasten in Den Haag, begint het protest tegen 5G stilaan uit de hand te lopen bij onze noorderburen.

Afgelopen nacht heeft er een brand gewoed bij twee zendmasten in de Nederlandse stad Den Haag. Om half twee en twee uur kregen de lokale brandweerdiensten een melding van de branden. De politie onderzoekt op dit moment nog hoe de brand juist ontstond, maar er zijn sterke vermoedens van opzettelijke brandstichting. De exacte schade moet ook nog opgemeten worden. Van één van de twee zendmasten is al wel geweten dat het om een 5G-zendmast gaat van een particulier bedrijf.

Dat het vandalisme juist in Den Haag plaatsvond, lijkt niet zo toevallig. Uitgerekend vandaag start de protestgroep Stop5GNL met een kortgeding tegen de Nederlandse staat in de rechtbank van Den Haag. Zoals de naam doet vermoeden, probeert de actiegroep de uitrol van 5G in Nederland tegen te houden. Ze zijn wel niet van het principe ‘het doel heiligt de middelen’: de actiegroep distantieert zich expliciet van het vandalisme, en zegt zijn doelen enkel op een legale manier te willen bereiken.

Golf van brandstichtingen

De gewelddadige acties tegen zendmasten beginnen stilaan een ware plaag te worden in Nederland. De afgelopen weken werden er al twintig incidenten geregistreerd. In Nederland is het protest tegen 5G dan ook een stuk steviger dan bij ons. De actievoerders beweren dat 5G schadelijke gevolgen zal hebben op het milieu en de volksgezondheid. Wilde theorieën beweren zelfs dat 5G-stralingen het coronavirus verspreiden, maar daarvoor bestaat geen enkel bewijs. Veel van die ideeën zijn overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar de vernieling van 5G-infrastructuur begon.

In België blijft het tot op heden maar bij één incident, in de Limburgse gemeente Pelt. Hier is dan ook nog helemaal geen 5G-infrastructuur aanwezig. Het BIPT waarschuwde naar aanleiding van die brand dat het beschadigen van zendmasten nefaste gevolgen kan hebben op bestaande communicatienetwerken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business